ПОТПУНА НЕБРИГА О СРБИМА У РЕГИОНУ И ДИЈАСПОРИ – ЗАПОСЛЕНИ У УПРАВИ ПРИМАЈУ ПЛАТУ АЛИ НЕ РАДЕ

Прошле су две и по године од када је донет Закон о министарствима (16.април 2014.године), а Влада Републике Србије није именовала директора Управе за дијаспору и Србе у региону. Та  Управа требалo  је  да буде замена за ранију Канцеларију и министарство али никада није отпочела са радом. Основни задатак Управе требало је да буде брига и подршка за Србе у региону и дијаспори, па је због немара Владе четири милиона Срба који живе ван Србије остало без било какве институционалне везе са матичном земљом. Запослени у Управи већ две и по године долазе на посао, примају плату али не раде.  Поред тога, већ четири године не функционише ни Савет за Србе у региону, који би свака три месеца требало да сазове и да му председава председник Републике, а на њему би требало да учествује и председник Владе Републике Србије. Сличан савет постоји и на нивоу Владе Републике Србије али се, такође, не састаје. Већ три године је прошло од  истека мандата Скупштине дијаспоре и Срба у региону, коју чине представници Срба из целог света, а која се бира на основу Закона о дијаспори и Србима у региону. Одговорношћу Владе Александра Вучића, избори за нови сазив Скупштине нису организовани.  Неодговорно је да се Срби у региону користе само у дневно – политичке  сврхе и да им се на тај начин само наноси штета, а да са друге стране нема никакве државне бриге или подршке.

Срби у региону и дијаспори су гурнути на маргину и не спроводе се  уставне, ни законске одредбе које се на њих односе. За то одговорност сноси првенствено Влада Републике Србије, која не примењује уставне и законске норме. Као председник скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону више пута сам указивао на тај проблем, Одбор је доносио закључке али никаквог помака није било. Влада Александра Вучића је избрисала четири милиона Срба који живе ван граница Србије и чији се број сваким даном повећава. Нити се институционално штите њихова права, нити се користе потенцијали исељеништва. Све одговорне земље попут Израела, Италије, Француске користе дијаспору као једну од полуга свог економског и политичког развоја и утицаја“-истиче проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет

Покрет за преокрет тражи да се под хитно отпочне са применом уставних и законских норми који Србији дају право и обавезу да институционално води бригу о Србима у дијаспори и региону.

Scroll to Top