РИК КРИЈЕ ИЗВЕШТАЈ ОЕБС-а О НЕРЕГУЛАРНОСТИ ИЗБОРА

Извештај ОЕБС-а о априлским изборима у Србији, којим је потврђено оно на шта Покрет за преокрет указује месецима – да су избори  били нерегуларни, није објављен на сајту Републичке изборне комисије, иако су сви ранији извештаји доступни на сајту. Будући да је од објављивања извештаја ОЕБС-а прошло месец дана, и да су ранији извештаји ове организације објављивани на сајту РИК-а, Покрет за преокрет сматра да се сада не ради о пукој неажурности већ о јасној намери да се прикрије већ свима јасна чињеница – да су избори у Србији били покрадени те да је крајње упитан легитимитет власти која је формирана на основу таквих избора.

Иако је мисија ОЕБС-а по својој правној природи била ограничена (Ограничена мисија за посматрање избора) па није имала пун капацитет, из Извештаја се јасно види да није било ни минималних услова за поштене изборе! То показује део извештаја у коме се говори о  „неефикасним мерама против злоупотрeбе јавних ресурса за спровођење кампање и нетранспарентном  начину финансирања кампање“. У Извештају ОЕБС-а јасно се истиче постојање „притиска на бираче, нарочито на запослене у јавном сектору“ и „мамљење бирача  иницијативама у вези са разним облицима социјалне помоћи“. Иако  се користи дипломатски речник, и лаику је јасно да се говори о куповини гласова.  Ако се томе дода „забринутост око обрађивања изборних резултата од стране РИК-а“ и забринутост да ли су гласачи  „могли да гласају за кога желе“ , као и нетранспаретнтност око потписивања листа, јасно је да је цео изборни циклус био нерегуларан. Ако томе додамо пристрасно извештавање медија, а у извештају ОЕБС-а се наводе примери појединих медија који су и преко 90 процената својих извештаја посветили промоцији СНС-у, а преосталих 10 процената блаћењу опозиције, јасно је да  власт проистекла из таквих избора не може бити легитимна.

Покрет за преокрет ове оцене, у још конкретнијем облику, је већ дао, али извештај ОЕБС-а показује да је и међународна заједница одлучила да саопшти да је Вучић до новог  мандата дошао мимо критеријума модерне демократије и да је Србија ушла у ред недемократских земаља.

Покрет за преокрет оцењује да су узалудни покушаји власти да прикрије очигледну чињеницу да су избори покрадени, те да ће кад тад одговорни за бесрамне злоупотребе завршити тамо где им је и место – у затвору.

Scroll to Top