ИЗВЕШТАЈ ОЕБС-а ДОДАТНО ДЕЛЕГИТЕМИСАО ВЛАСТ У СРБИЈИ

Извештај ОЕБС-а о изборима у Србији потврдио је  тврдње Покрета за преокрет да су избори у Србији били нерегуларни. Иако је мисија ОЕБС-а по својој правној природи била ограничена (Ограничена мисија за посматрање избора) па није имала пун капацитет из Извештаја се јасно види да није било ни минималних услова за поштене изборе. То показује део извештаја у коме се говори о  „неефикасним мерама против злоупотрбе јавних ресурса за спровођење кампање и нетранспарентном  начину финансирања кампање“. У Извештају ОЕБС-а јасно се истиче постојање „притиска на бираче, нарочито на запослене у јавном сектору“ и „мамљење бирача  иницијативама у вези разних облика социјалне помоћи“. Иако се овде због дипломатског речника директно не каже и лаику је јасно да је реч о куповини гласова.  Ако се томе дода „забринутост око обрађивања изборних резултата од стране РИК-а“ и забринутост да ли су гласачи  „могли да гласају за кога желе“ , као и нетранспаретнтност око потписивања листа јасно је да је цео изборни циклус био нерегуларан. Ако томе додамо пристрасно извештавање медија, а у извештају ОЕБС-а се наводе примери појединих медија који су и преко 90 процената својих извештаја посветили промоцији СНС-у, а преосталих 10 процената блаћењу опозиције, јасно је да  власт проистекла из таквих избора не може бити легитимна.

Покрет за преокрет ове оцене, у још конкретнијом облику, је већ дао, али извештај ОЕБС-а показује да је и међународна заједница одлучила да саопшти да је Вучић до новог  мандата дошао мимо критеријума модерне демократије и да је Србија ушла у ред недемократских земаља.

Покрет за преокрет ће још једном позвати све опозиционе странке да не дају легитимитет овој власти и да не учествују у раду републичког парламетна. Једини захтев опозиције Александру Вучићу требао би да буде да  се формира привремена влада, која би имала једини задатак да припреми поштене изборе. То се односи и на предстојеће председничке изборе. Штетно је говорити о кандидатима опозиције на тим изборима уколико не буду створени услови да ти избори буду поштени. Пошто је Преокрет био иницијатор прошлог састанка опозиције, који је имао за циљ захтев за стварањем услова за поштене изборе, након избора у ДС позваћемо све опозиционе странке на договор о заједничкој акцији за стварање услова за поштене изборе. Контакте смо имали са већином опозиционих странака. На састанак нећемо звати представнике странака који су се нудиле Вучићу или које учествују у власти на било ком нивоу.“ – истиче Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

Scroll to Top