НИЈЕ ОДОБРЕН ПРОТЕСТ НА ДАН ИЗБОРА ВЛАДЕ

Министарство унутрашњих послова Републике Србије није одобрило протест у Пионирском парку који је Покрет за преокрет пријавио на дан избора Владе. На овај начин ограничава се слобода јавног окупљања и изражавања другачијег мишљења. Учесници протеста су на дан формирања нелегалне Владе хтели да укажу да су претходни избори били нерегуларни и да је избор Владе на основу таквих резултата нелегалан. Поред Покрета за преокрет на протесту су требали да учествују и чланови Коалиције за поштене изборе: Покрет за демократију Давидовић Грол, Покрет за толеранцију и Коалиција зелених покрета и друге организације које су дале подршку скупу.

У облазложењу одбијања којим се одбацује пријава јавног  окупљања Полицијска управа за град Београд, Полицијска станица Стари град  као разлог се  наводи  да „није наведено време одржавања јавног окупљања“. Та чињеница није тачна јер је у пријави јасно наведено да је јавно окупљање „ДАН ИЗБОРА РЕПУБЛИЧКЕ ВЛАДЕ“ ОД 10,00 до 23,00 часова у Пионирском парку. Одредивост датума скупа била је врло јасна.  Такође је наведено да ћемо „тачан дан доставити када председница Народне скупштине Републике Србије закаже седницу Народне скупштине на којој ће бити бирана Влада Републике Србије“. СУП је од нас тражио да у року од 12,00 часова доставимо тачан дан заседања Народне скупштине, што нисмо могли да учинимо јер такве податке нисмо могли да добијемо у Народној скупштини Републике Србије. Након тога одбијена је наша пријава и скуп је de facto забрањен. Имајући у виду да је рок за пријаву јавног окупљања пет дана, а да се седнице Народне скупштине, по правилу, заказују један или два дана пре одржавања, што је био случај и са конститутивном седницом, онемогућени смо да пријавимо скуп, а тиме нам је онемогућена и Уставом загарантована слобода јавног окупљања.

Покрет за преокрет и наши партнери не пристају на диктат и забране.  Скуп ћемо одржати и на њега позвати све оне који  мисле да се Србија не сме да се претвори у земљу диктатуре. Већ у понедељак ћемо поднети нову пријаву и као датуме протеста означити све дане до истека рока за формирање Владе. Видећемо како ће полиција да се понаша у овом случају. Ни под којим условима нећемо пристати да полиција или било ко ограничава Уставом загарантовану слободу мирног окупљања и изражавања става о темељним демократским принципима“- истиче Јанко Веселиновић председник Покрета за преокрет.

Scroll to Top