Покрет за ПРЕОКРЕТ ОТКРИВА: Патент ноћног рушења багером напредњаци већ реализовали у Новом Саду

 

 Није Савамала први “подухват” ноћног рушења под патронатом садашњег руководства СНС-а. Рушили су они  зидине Петроварадинске тврђаве, која је требала да добије заштиту УНЕСЦ-а, тако да они немају емоција када су интереси њихових приватних бизнисмена у питању. А почело је све једне новембарске ноћи (15.11.) 2007.године када је станаре на другој страни Дунава пробудило брујање грађевинских машина. Те ноћи срушено је 200 метара бедема Петроварадинске тврђаве, која је грађена крајем 17. века и коју многи зову Гибралтар на Дунаву. Како ће истрага, која никада није окончана, тек наговестити – ради тога да би гости хотела који је  локални “инвеститор” купио имали бољи поглед из његовог хотела.  Новосађани се сећају страха због правне несигурности која је тада настала.  

Иако је тада “позвана у помоћ домаћа и светска јавност”да помогне расветљавању овог вандалског чина након неколико дана ухапшен је багериста Стјепан Р., а налогодавци се не знају ни 10 година касније. Градоначелница Новог Сада тада је била Маја Гојковић, тренутно председница Народне скупштине Републике Србије, а директор Завода за изградњу града Игор Мировић, тренутно председник Покрајинске Владе.

Сличности са Савамалом

Време извршења: Ноћ

Начин извршења: Багер

Извршиоци: Багеристи (није познато да ли је новосадски имао фантомку)

Налогодавци: Данашњи високи функционери СНС

Политичка одговорност: Нема је

Корисници рушења: Приватни инвеститори – блиско везани за налогодавце из политичких структура 

Да ли су одговарали градоначелници: Не

Докази: Уклоњени

 

Питање: Ко је уклонио доказе у Новом Саду?

У првом саопштењу СУП-а, након рушења зида оперисало се податком да је порушено упола мање заштитиног бедема, али о самом начину извршења и другим детаљима није било речи. Тада је опозиција реаговала на исти начин. Позивали су   „домаћу и светску јавност”, критикујући при том, полицију да „ нема одговор на то ко је срушио бедем и како је то урађено без трага и гласа, и питали су  „шта се десило са огромном количином грађевинског материјала који је том приликом нестао?“

Зид испред атељеа на Тврђави је уклоњен филмском брзином, а да о томе, како кажу, ништа нису знали закупац тог дела Тврђаве Ратко Буторивић, Завод за заштиту споменика културе, Завод за изградњу града, па ни градоначелница Маја Гојковић.

Петровардинска тврђава је споменик од непроцењиве културно-историјске вредности, који би ускоро требало да се нађе под заштитом државе.

Шта су изјављивали одговорни?

“Бутуровић и Град спремни да обнове ограду”

Град ће у најкраћем року оградити плато на тврђави на коме је срушена ограда, изјавила је градоначелница Маја Гојковић.

Гојковићева је изјавила да није чула да је Ратко Буторовић (звани Кан Кан), спреман да изгради нову ограду, али да је спремна да прихвати његову финансијску помоћ, додајући при том да о томе како би ограда требало да изгледа, треба да одлучи Завод за заштиту споменика културе.

Завод за заштиту споменика кулуре издао је привремену сагласност да се на месту срушеног бедема на изгради привремена ограда, потврдио је директор Завода, Ђорђе Србуловић. Он каже да ће Завод радити пројектно решење за постављање трајне ограде на пролеће, али да се још не зна како ће ограда изгледати.

Коришћена архива РТВ-а

Scroll to Top