КОАЛИЦИЈА ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ: БИЛО БИ ДОБРО ДА ВУЋИЋ РАЗМИШЉА О ПРЕЛАЗНОЈ ВЛАДИ

Коалиција за поштене изборе на данас одржаном састанку оценила је да неотварање поглавља 23. и 24. у преговорима са Европском унијом представља јасан  показатељ да садашња власт у Србији нема кредибилитет код европских партнера у погледу могућности да се суочи са тако важним темама као што су реформа правосуђа, основна права, правда, слобода и безбедност, на која се ова поглавља односе. Јасно је да је владајућа гарнитура, на челу са Александром Вучићем изгубила поверење европских партнера,  првенствено због нерегуралности на претходно одржаним изборима и чињенице да су све те нерегуларности продуковале странке на власти. Јасно је да држава у којој  се гласови купују, а изборна воља прекраја и у којој ,„правне послове“ завршавају људи са фантомкама, а ослобађају  се  шверцери кокаина не можеда да буде уважен партнер. Забрињавајуће је да и државе попут Црне Горе, у којој владавина права није за похвалу, има боље оцене и позиције од Србије.  Тешко је да режим који за потребе унутрашње политике прогања амбасадоре најутицајнијих земања Запада може да рачуна на разумевање истих тих земаља. Илустративна је чињеница да је Уставни суд Аустрије данас поништио изборе за председника ове земње због нерегуларности. Поставља се питање у каквом је стању наше правосуђе и шта је урађено поводом захтева за поништај избора који су поднети након њиховог  окончавања.

Коалиција за поштене изборе понавља свој захтев да се формира прелазна Влада, чији би једини задатак било стварање услова за поштене изборе. У ту Владу би осим представника политичких странака требало да уђу и независни експерти и угледне личности које би гарантовале да ће та Влада посвећено да ради на организовању фер и коректних избора, који су услов демократског поретка и владавине права. Наду да је то могуће и да Александар Вучић о томе размишља даје нам чињеница да већ неколико пута одложио формирање Владе. Не видимо други разлог за то осим намере да ипак прихвати чињеницу да су претходни избори били нерегуларни и да би свако формирање Владе на основу таквих резултата била драматична грешка.  Само прелазна Влада, по могућности без Александра Вучића, може да створи услове за демократски опоравак Србије.

Коалицију за поштене изборе чине: Покрет за преокрет, Покрет за демократију Давидовић Грол, Покрет за толеранцију и Коалиција зелених покрета.

Scroll to Top