Јанко Веселиновић: Формирана коалиција за поштене изборе

Извор: НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО

У просторијама Покрета за преокрет данас је потписан споразум о формирању „Коалиције за поштене изборе“, који су потписали представници Покрета за преокрет, Покрета за демократију Давидовић Грол, Покрет за Толеранцију и  Коалиција зелених покрета. Коалиција је отворена за све  политичке покрете и странке, али и грађанске активисте који као циљ имају стварање услова за одржавање поштених избора у Србији. Коалиција нема карактер изборне коалиције већ за циљ има  да се према садашњој власти изађе са јединственим захтевом за отварање  дијалога ради стварања услова за  поштене изборе, без којих  нема легалних институција и владавине права.  Потписници претходне изборе сматрају нерегуларним, а власт проистеклу из њих нелегитимну.

Уговор о  коалицији за поштене изборе  су потписали председници ових организација: проф. др Јанко Веслиновић, проф. др Нада Костић, Јасминко Хаџисалиховић и Ирена Живковић.

Међу циљевима Коалиције утврђени су захтеви да се  формира привремена Влада, која би као један од основних задатака имала стварање услова за одржавање фер и поштених избора, као услова за правни и демократски поредак. У споразуму се истиче да  опозициони посланици не треба  да  учествују у раду нелегалне Скупштине, која је настао на основу крађе избора и других изборних нерегуларности.

Имајући у виду да је овај споразум резултат изборних нерегуларности и крађе на претходним изборима потписници траже да се по хитном поступку и без политичког утицаја окончају поступци пред Управним и Уставним судом по захтевима овлашћених предлагача за поништај парламентарних избора одржаних 24.04.2016 и 04.05.2016., као и да се санкиционишу организатори и извршиоци крађе гласова и других изборних нерегуларности.

Један од циљева је и да  привремена Влада створи услове за поштовање закона који се односе на обавезу јавних сервиса да истинито и објективно обавештавају јавност, као и да се свим политичким субјектима у изборним кампањама обезбеди једнак приступ медијима.

„Ми више нећемо да чекамо ни власт ни опозицију, која је уласком у Скупштину легализовала изборну крађу. Уколико се предомисле добро су дошли. За поштене изборе ћемо се борити свим легалним средствима  у Београду али и у осталим градовима Србије. Сваки дан док не постигнемо циљ. Позваћемо грађане да нам се придруже. Данас нема важнијег питања од утврђивања свих чињеница око неправилности на претходним изборима и стварање услова за поштене и фер изборе. Прича о анкетном одбору је неозбиљна, јер како орган који је проистекао из изборних неправилност може да ствара радно тело који ће открити да су и сами нелегални. Споразум су данас потписали организатори  прошлонедељних протеста против изборних неправилности и сигуран сам да ћемо сваким даном бити све бројнији “- истакао је проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

„Нова конституисана Скупштина је нелегитимна јер је настала на основу лажних резултата. Најава формирања анкетног одбора личи на причу о кози која чува купус. Због тога је Србији потребна прелазна Влада, која би створила услове за поштене изборе и она мора бити састављена од личности које би обезбедиле њен интегритет. Многи затварају очи на чињеници да су претходне изборе обележили притисци, физичко насиље, претња отказима, замена већ попуњених листића, а потом фалсификовање записника и изборни инжењеринг. Нема даље, ми стајемо у одбрану права на слободне и поштене изборе који су  уставна и законска категорија.“- истакла је проф. др Нада Костић председница Покрета за демократију Давидовић Грол.

„Покрет за Толеранцију подсећа да су изборне неправилности почеле сумњивим и незаконитим одбацивањем мањинских листа, које нису биле под непосредном контролом власти. Због тога инсистирамо да државни органи испитају наводне неправилности и захтева да стварни кривци и инспиратори тзв „фалсификата“ код мањинских листа буду откривени.“ – истиче Јасминко Хаџисалиховић, председник Покрета за Толеранцију.

Ирена Живковић је истакла да су многи искомпровитовали идеју зелених и да је због тога борба за заштиту животне средине веома важна , али да о је у овом тренутку борба за поштене изборе основно питање јер без поштених избора нема ни правне државе,  па тиме ни права на здраву животну средину.

http://www.nspm.rs/hronika/janko-veselinovic-formirana-koalicija-za-postene-izbore.html

Scroll to Top