Протестни скуп „Против изборне крађе за поштене изборе“ одржан на Тргу републике у Београду

 „ТРАЖИМО ПРИВРЕМЕНУ ВЛАДУ КОЈА ЋЕ ПРИПРЕМИТИ ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ“

Иако је киша ометала почетак протеста на Тргу републике и падала током целог трајања скупа она није могла да спречи његово одржавање.  Са „Доле Вучић“ започео је своје обраћање проф. др Јанко Веселиновић председник Покрета за преокрет.
Janko Veselinović„Вучић је покрао изборе, Вучић је на најбескурпулознији начин покрао ове изборе. Око тога се сви слажу. Да ли је украо 200.000 или 300.000 гласова то јесте питање. И опозиција то тврди. А шта је опозиција заправо ради?. Погнуте главе ушли су јуче у Скупштину. Легализовали су изборну крађу Александра Вучића.“ истакао је Веселиновић и додао да уместо о изборној крађи они сада у Скупштини причају о ценама виршли из ресторана у који су потрчали.
„Ово је народна скупштина, ви сте народна скупштина, а не они тамо. Оно тамо је нелегална скупштина“ истакао је Веселиновић показујући у правцу Народне скупштине и истакао да ће се за поштене изборе борити и у Београду али и у осталим градовима у Србији наводећи Суботицу, Нови Сад, Крагујевац, Краљево, Бор, Ниш и другим градовима и да неће престати, заједно са свима, који желе да се боре, са основним циљем да се створе услови за поштене и фер изборе.
 „Тражимо да буду кажњени виновници ове изборне крађе, да се формира привремена Влада чији би једини задатак био да се припреме услови за поштене изборе“ истакао је Веселиновић уз позив посланицима опозиције да на учествују у раду нелегалне Скупштине.  „Не може вам страначки или лични интерес бити значајнији од интереса Србије.“ -истакао је Веселиновић
Radovan Nenadić„ Данас смо се окупили да искажемо протест против изборне крађе коју је Александар Вучић организовао и у којој намери је нажалост успео. Добили смо нелегитимну Народну скупштину, насталу преварним радњама а не поштовањем изборне воље нас грађана. Таква скупштина ће изабрати и нелегитимну Владу“– истакао је Радован Ненадић грађански активиста, који се бори против корупције у правосуђу
Ненадић је навео историју похода Српске напредне странке у куповину гласова, који по њему сеже још од 2012. године када је мањинска странка масовно куповала гласове да би касније била део владајуће коалиције са СНС-ом у Новом Саду. Реч је о познатом „случају Бокан“ у коме иако постоји признање за куповину гласова већ четири године нема пресуде. Навео је затим примере уцена, претњи и пребијања на локалним изборима који су од 2012. године организовали „Вучићеви црнокошуљаши“.
Навео је и чињеницу да је Републички завод за статистику у режији СНС-а око месец дана пред изборе већ зацементирао изборне резултате и број бирача, додајући 234.000 грађана.
Хронолошки је навео све случајеве изборних неправилности, од процеса кандидовања, затим куповине гласова, претњама и уценама пре и током изборног дана, систем „Бугарског воза“, до прекрајања изборне воље у изборној ноћи и након ње.
„ Када су купили што се купити могло од наших пара, наступа додатно прекрајање изборне воље. На бирачким местима на Косову највише се крало, с обзиром да у саставу бирачких одбора скоро да није било представника опозиционих листа.“ – истакао је Ненадић уз напомену да су само на једном бирачком месту у Лепосавићу украли 109 гласова. „Чак нису као Милошевић мењали вреће већ су остављали вреће у којима су покрадени гласови а само су мењали записнике“ истакао је Ненадић.
Irena Živković„Ми немамо разумевање за парламентарне опозиционе странке које су најавиле учешће у раду Народне скупштине Републике Србије и на тај начин давање легитимитета изборима иако ће у парламенту седети и посланици који су то постали на основу изборне крађе.“– додао је Ненадић
Присутнима на скупу се обратила и Ирена Живковић, грађанска активисткиња из Бора, мајка двоје деце.
„Дошла сам из града који је симбол и оно због чега смо се окупили данас. Дошла сам јер не би желела да овакво стање остане и да моја деца морају да оду из Србије и да могу да их видим само на екрану“– истакла је Живковић У веома емотивном говору позвала је грађане да се и сами активирају, истакла је потребу да се садашње стање мења јер прекрајање изборне воље не може да обезбеди државу у којој владају закони и правда.
Присутнима се обратила и проф. др Нада Костић, председника Удружења „Давидовић – Грол“ Истакла је потребу да се формира привремена Влада, која би припремила поштене изборе, као и потребу да посланици опозиције не учествују у раду Народне скупштине, како не би давали легитимитет крађи избора.
На крају је проф. др Јанко Веселиновић председник Покрета за преокрет прочитао седам захтева власти и опозицији, које су учесници протеста здушно подржали.

 

Scroll to Top