Захтеви са протестног скупа против изборне крађе

Захтеви учесника грађанског протеста „ПРОТИВ ИЗБОРНЕ КРАђЕ – ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ“ одржаног 04.06.2016. године на Тргу републике у Београду:

Protest protiv izborne kradje (1)
1.) Да се по хитном поступку и без политичког утицаја окончају поступци пред Управним и Уставним судом по захтевима овлашћених предлагача за поништај парламентарних избора одржаних 24.04.2016 и 04.05.2016.

2.) Да се без политичких утицаја започну, воде и по хитном поступку окончају поступци и санкционишу организатори и извршиоци крађе гласова и других изборних нерегуларности на претходно одржаним изборима.

3.)Тражимо да се без политичких утицаја започну, воде и по хитном поступку окончају поступци који се односе на застрашивање, претње, уцене и изборне неправилности које су се дешавале од 2012.године у режији странака на власти, а које се односе на локалне изборе.

4.) Позивамо посланике који себе сматрају опозиционим посланицима да не учествују у раду нелегалне Скупштине и да на тај начин не дају легитимитет том органу који је настао на основу крађе избора и других изборних нерегуларности. Скрећемо им пажњу да учествовањем у раду овог нелегалног тела и сами супротстављају своје понашање, не само моралним нормама већ и Уставу Републике Србије и законима који из њега произилазе.

5.) Тражимо формирање привремене Владе, која би као један од основних задатака имала стварање услова за одржавање фер и поштених избора, као услова за правни и демократски поредак. У састав те Владе треба да уђу појединци који би својим угледом гарантовали стварање услова за поштене и фер изборе.
Protest protiv izborne kradje (3)

6.)Тражимо да привремена Влада створи услове за поштовање закона који се односе на обавезу јавних сервиса да истинито и објективно обавештавају јавност, као и да се свим политичким субјектима у изборним кампањама обезбеди једнак приступ медијима.

7.) Тражимо од међународне заједнице, посебно од ЕУ да не прикрива доказе о изборној крађи и изборним манипулацијама на претходним изборима у Србији и да на тај начин не саучествује са власти у Републици Србији, која уводи тоталитарни режим и потире демократске и цивилизацијске вредности.

Грађански протест одржан је уз подршку и у организацији: Покрета за преокрет, Удружења Давидовић-Грол, Покрета за толеранцију и неформалног удружења грађана Народ против Вучића, као одговор на изборну крађу и одлуке већине опозиционих странака и покрета да ту крађу легализују.

Scroll to Top