ГРАЂАНСКИ ПРОТЕСТ ПОВОДОМ КОНСТИТУИСАЊА НЕЛЕГИТИМНЕ СКУПШТИНЕ: „ПРОТИВ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ – ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ“

Поводом конституисања нелегитимне и нелегалне Народне скупштине Републике Србије, утемељене на изборима које су обележили: крађа, нерегуларности и прекрајање изборне воље, биће одржан грађански протест који ће окупити све оне који се боре за поштене изборе и не желе да се помире са чињеницом да се у нашој земљи гласови купују за новац а изборна воља бирача фалсификује.

Протест ће бити одржан на Тргу републике у Београду, уочи конституисања законодавног тела и верификовања посланичких мандата (тачно време одржавања протеста биће утврђено када буде познат термин одржавања конститутивне седнице скупштине)

ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ од оснивања је као један од приоритета за које се залаже истицао поштене изборе, стога ће учествовати у овом протесту заједно са свима онима који се сећају да су недавно одржани избори покрадени и не пристају да правни поредак уређује Народна скупштина која је производ бруталног прекрајања изборне воље.

Подсећамо – након окончања изборног процеса и муком пребројаних гласова, добили смо званичне резултате Републичке изборне комисије који не представљају изборну вољу бирача, већ вољу режима и свих оних који су прихватили да зарад посланичких мандата и привилегија постану саучесници у урушавању демократије и њених вредности. Нови сазив законодавног тела ће, без упоришта у вољи народа, доносити законе који се тичу свих нас и уређивати друштвени амбијент у којем живимо. Недопустиво је да дом који треба да буде симбол народног гласа нема легитимитет, јер није изабран уз поштовање закона и прокламованих изборних и демократских начела. Морамо да се боримо за правни поредак који је једнак за све и снажне, легитимне и просперитетне институције које раде у име и за рачун грађанки и грађана, а не у служби заташкавања криминала и нелегално стеченог капитала.

Ако тежимо томе да будемо уређено друштво, онда ни на који начин и ни под каквим условима не смемо да пристанемо да Народна скупштина Републике Србије буде производ трговања гласовима, неетичних и незаконитих дилова политичких партија.

Опозиционе странке које су у постизборној ноћи здушно подржавале утврђивање одговорности виновника изборне крађе, позивајући народ на бунт и отпор,  без икаквог ваљаног правног разлога одустале су од борбе и утопиле се у постизборне представе у чијој су главној улози Александар Вучић и Српска напредна странка. Уместо да истрају у борби и да са својим народом одбране највиши представнички дом, не пристајући на било какве вучићевске комбинације и преваре, одлучили су се да упркос причи о крађи 300 000 гласова  пристану на партиципирање у нелегитимно изабраном законодавном органу.

Крађа не сме да буде озакоњена!

Тражимо формирање привремене Владе, која би имала задатак да створи услове за одржавање ПОШТЕНИХ ИЗБОРА. Посланике опозиције позивамо да не учествују у раду нелегитимне Народне скупштине и да се придруже захтеву за стварању услова за одржавање ПОШТЕНИХ ИЗБОРА.

Слоган протеста је : „Против изборне крађе – за поштене изборе.“

Наглашавамо грађански карактер протеста јер је он настао на основу иницијативе грађана, након што је већина опозиционих странака напустила борбу против нелегалности на одржаним изборима. Надамо се да ће се протесту придружити сви који се истински залажу за поштене изборе и подржавају наведене захтеве.

Ово је борба за темељно грађанско право – право гласа и поштовање изборне воље. То је надстраначко питање па је отуда и протест грађански а не страначки. Ово је прилика да  политичке организације стану на страну грађана, у одбрану њихових права; да политичари приђу грађанима а не грађани политичарима.

Scroll to Top