Изборне неправилности угрожавају регуларност избора

Покрет за преокрет оцењује да је регуларност ових избора доведена у питање!

Током изборног дана уочено је више неправилности које указују на организовану куповни гласова и контролу бирачког процеса.   Чланови бирачког одбора  Покрета за преокрет уочили су неправилности које се тичу  притиска на бираче и агитовања непосредно испред бирачких места, као и манипулације с „кружним листићима“ који се износе са бирачких места. Полиција није реаговала нити је откривала купце гласова, који су слободно обављали свој „посао“.

„Имајући у виду злоупотребе у вези с процесом кандидовања, прикупљањем потписа, предајом листа, као и чињеницу да је поступак гласања пратила куповина гласова, притисци и уцене, нема сумње да је регуларност ових избора доведена у питање. Опозиционе странке треба да дају јединствен став по том питању. Врло је јасно да је власт кроз овај процес изгубила легитимитет и да је кроз злоупотребе покушала да обезбеди резултат који ће је одржати на власти“– истиче проф. др Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

Наводимо само неке примере угрожавања регуларности избора:

У Суботици, МЗ „Прозивка“, бирачко место бр. 40. један бирач је унео попуњен гласачки листић на бирачко место. Реч је о глачу СНС-а.

И на гласачком месту бр.  34 Суботица МЗ Прозивка , унет је попуњен листић на гласачко место.

У Новом Саду на бирачком месту 77. у улици  Јанка Чмелика  било је улазака  са попуњеним листићем.

На свим поменутим местима реч је о попуњеним листићима са заокруженим СНС. Обзиром да се слични случајеви понављају  у више градова очито је реч о организованој акцији СНС. 

У Новом Саду је више тимова активиста СНС-а обилазило Новосађане  и тражило да гласају за СНС.

Од 10 до 15 људи са списковима стајало је у холу школе непосредно испред бирачких места у  Ветернику код Новог Сада у Ош. „Михајло Пупин“, Краља Александра 38. , (бирачка места 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21). Реч је о познатим „купцима“ гласова.

Посебно забрињава злоупотреба старијих и непокретних лица које су активисти СНС-а самоиницијативно пријављивали и одводили на гласање, без знања њихових породица.

Scroll to Top