ИНИЦИРАЋЕМО ЗАЈЕДНИЧКИ САСТАНАК И ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВ О РЕГУЛАРНОСТИ ИЗБОРА

Покрет за преокрет ће бити иницијатор заједничког састанка опозиционих странака и покрета средином идуће недеље како би се дала оцена регуларности овог изборног процеса. Иако је више него очигледно да избори тешко да могу да буду регуларни, оцену о томе треба да дају свој став   опозиционе странке и покрети  који учествују на овим изборима.

“У контакту сам са учесницима претходног састанка опозиционих странака и покрета који је организовао Преокрет  са темом поштених избора. Иако Александар Вучић није пристао да разговара о стварању услова за поштене и фер изборе опозоиционе странке и покрети су одлучиле да изађу на изборе и позову грађане да изађу на гласање. Међутим, након тога репресија и нерегуларности, на које смо упозоравали на првом састанку,  учиниле су да је регуларност изборног процеса већ сада доведена у питање. Став мора бити јасан и недвосмислен, а то је да ли су ови избори били регуларни или не и да се према томе определе активности опозиције. Како смо иницирали и први састанак немамо никакву дилему да на том састанку треба да учествују и странке и покрет левице и деснице. Сматрам да је гранични камен у том погледу кокетирање са Вучићем, а не ко је мало више или мање лево или десно. У комуникацији сам са странкама и покретима који су били на претходном састанку и за очекивати је да се сви одазову састанку.” – изјавио је проф. др. Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет.

Покрет за преокрет оцењује да је битно да на наредне изборе изађе што више грађана, али и да њихови гласови буду заштићени од куповине, уцена или претњи. Битно је да се обезбеди контрола гласачког материјала, посебно оног који стиже са Косова и Метохије јер постоје индиције да се тамо спремају изборне неправилности које се режирају из Београда.

Scroll to Top