ВЕЋ УГРОЖЕНА РЕГУЛАРНОСТ ИЗБОРА

Покрет за преокрет оцењује да је већ довољно доказа и аргумената који потврђују да ће наредни локални, покрајински и парламентарни избори бити нерегуларни. Куповина гласова за новац, робу, услуге и уцене у вези с послом узеле су маха. Непроцесуирање ранијих случајева куповине гласова дали су „право“ и другима да наставе или започну са овим нелегалним пословима. Озбиљне нелегалности које угрожавају регуларност избора присутне су у поступку кандидовања и прикупљања потписа. Прикупљање потписа пре расписивања избора, „прикупљања“ на хиљаде потписа за само сат времена, нелегално коришћење бирачких спискова, фалсификовање документације – постали су правило. Само мали број пријављених листа био је у позицији да прикупља  потписе за листе тако што им грађани заиста потписују листе. Фиктивни потписи и умрлих лица доводе у неравноправан положај оне који потписе прикупљају на легалан начин, па долази и до  апсурдне ситуације да се фалсификован потпис признаје зато што је дат пре легалног.

То је озбиљна криминализација избора у поступку кандидовања  и то већ сада угрожава  њихову регуларност. Искључиву одговорност за то има актуелна власт која је легализовала куповину гласова тако што је оне који су то радили уместо кажњавања наградила  коалицијама са СНС-ом.

„Карактеристика овог поступка кандидовања и предаје листа је у чињеници да поједине изборне комисије и на државном и локалним нивоима дискреционо дају процену која листа треба да учествује на изборима а која не. Без ваљаних разлога неке изборне комисије одбијају проглашење изборних листа и онемогућавају политичке противнике да на њима учествују. Ако уништимо поштене изборе уништили смо државу и демократију. То мора да се заустави. Ову тему смо покретали на националном нивоу на састанку свих опозиционих странака и покрета. Тражили смо разговор са Вучићем. Није га било. Ово што се догађа  представља звоно за узбуну свима. Ове податке треба да има и  ОЕБС, Савет Европе и сви други међународни чиниоци који би требали да воде рачуна о поштеним изборима“  истиче председник Покрета за преокрет, проф. др Јанко Веселиновић.

Покрет за преокрет позива све опозиционе странке и покрете да заузму јединствен став  по овим питањима. Покрет за преокет је спреман и да организује хитан састанак на ту тему и о томе ћемо се консултовати са нашим коалиционим партнерима ( Левицом Србије, СДУ-ом и НУПС-ом), али и са другим опозиционим странкама и покретима.

Scroll to Top