Статистика неумитна за Кркобабића и Вучића

Изјава председника ПУПС-а, Милана Кркобабића о судбинској везаности пензионера за Александра Вучића је истинита али на жалост у веома негативном смислу за најстарију популацију у Србији. Покрет за преокрет је извршио анализу података о квалитету живота пензионера пре и након Вучићеве „бриге о њима“ и утврдио да и званична и незванична статистика говоре о погубном утицају власти СНС на положај пензионера.   У Статистичком годишњем билтену Фонда за пензијско-инвалидско осигурање (ПИО) за 2015.годину наводи се да је прошле године трајно обустављена исплата 91.686 пензија због смрти корисника пензије. Прошле године умрло је чак  5.091 пензионера више него претходне 2014. године, када је умрло 86.595 пензионера,  што је  повећање смртности за 5,8 одсто.  Ово је апсолутно највећи број умрлих пензионера у једној години од 1997.године, до које године смо имали увид у податке.

Ове податке потврђује и анализа коју је радило Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, које је колективни члан  Удружења синдиката пензионера Србије. Према анкети квалитета живота војних пензионера после смањења пензија,  од 500 анкетираних лица, што представља узорак од 1,2 укупне популације – 462 испитаника или њих 92 одсто је одговорило да је смањење пензија утицало на „квалитет њихове исхране, куповину лекова и погоршање болести из тих разлога“. Исти проценат испитаника је одговорио да је смањење пензија утицало на „погоршање односа у породици јер од пензије издржавају ширу породицу“. И према њиховој статистици – смртност је повећана јер у односу на 42.667 војна пензионера у октобру 2014. њихов број  у августу 2015. године био је 41.707. За 10 месеци умрло је њих 958.  Све ово је у вези са немогућношћу набавке потребних лекова и немогућношћу адекватне здравствене заштите и исхране.

„Покрет за преокрет ће детаљнију анализу погубности политике СНС-а и ПУПС-а по пензионере изнети наредних дана. Међутим, већ сада је сасвим јасно да ниподаштавање пензионера и закидање њихових уставних права има елементе других облика одговорности. Ако некоме ускратите храну и лек ви сте га осудили. Свакако не на живот. За то време тајкунима се отписују камате и дугови репрограмирају на пет година. Легализују се хотели, базени и виле богаташа. Сиво тржиште цвета и у њему најбоље пливају шверцери блиски власти. Сав тај новац узима се од уста пензионера и најсиромашнијих.  Ово је све осим одговорне политике председника Владе, који се јуче видно изненадио да су грађани у Србији гладни. Гладни су очито и чланови СНС-а јер глад не бира“- истакао је председник Покрета за преокрет проф.др Јанко Веселиновић коментаришући ове најновије податке.

Scroll to Top