Покрет за ПРЕОКРЕТ осуђује варварска рушења и урбанистички хаос у Новом Саду

Покрет за преокрет најоштрије осуђује рушилачке акције које су се протеклих дана дешавале у Новом Саду а чији је циљ да се објекти који су били под заштитом државе сруше како би се на њиховом месту подизали непримерени грађевински комплекси.

Тако је у центру Новог Сада ових дана срушена  зграда „Комуналне банке“, која је била под заштитом државе да би на њеном месту била саграђена тринаестоспратница. Истим поводом је уклоњен последњи траг постојања јерменске цркве, а ископавају се и кости са јерменског гробља, које је било поред цркве

Исти извођач добио је дозволу да може да сруши и културно историјску целину „тршчара“, са пет кућа у улици Краљевића Марка, које су последњи историјски споменик тог вида градње у Новом Саду, а и ширем подручју Војводине. Рушење се може очекивати такође наредних дана. Градска скупштина донела је у фебруару одлуку да се на том подручју граде зграде од осам и девет спратова. Преокрет оцењује да је то недопустиво и да се тиме спроводе активности којих се грозимо када видимо да се дешавају у зараћеним подручјима. Покрет за преокрет подсећа да је за време исте гарнитуре власти (тада СРС) било започето рушење зидова на Петроварадинској тврђави.

„Ово није локална тема већ национална и шире од тога. Културна добра су светска баштина. Оставили су нам их преци и не може грамзивост капитала, уз све неразјашњене процедуре око добијања дозвола за такве послове бити јача од бриге за културне вредности и правне државе. Покрет за преокрет пита да ли је ово након хапшења паора у војвођанским селима нови вид Дивљег запада и у војвођанским градовима.“- истиче проф. др Јанко Веселиновић председник Покрета за преокрет.

Покрет за преокрет указује да је пре три дана расписан конкурс за продају земљишта поред стадиона „Карађорђе“, које је до сада било део спортског комплекса, а уместо тога будући купац моћи ће да зида стамбено-пословни комплекс. За то време у граду стоје грађевинске руине попут Радничког универзитета или комплекса срушене Радио телевизије Војводине и нико се не бави њиховом обновом или бар рашчишћавањем.

Покрет за преокрет указује да је незапамћено на овим подручјима да мимо ратних дешавања нестају културно-историјски споменици уз сагласност и одобрење градске власти и без реакције републичких органа. Покрет за преокрет тражи истрагу о начину давања одобрења за рушење ових објеката, промене њихове намене и доделе  земљишта.

Scroll to Top