ТРАЖИМО ХИТНО РУШЕЊЕ НАДЗЕМНИХ ОБЈЕКАТА ИЗНАД ПОДЗЕМНИХ ГАРАЖА У НОВОМ САДУ

Тражимо да се хитно заустави даљња изградња две гараже “Бановина” и у улици Модене, да се поруше објекти изграђени изнад земље и да наставак радова отпочне тек након добијања сагласности Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада тако да спољни делови ових гаража не нарушавају изглед строгог центра града и заштићене споменике културе – Цркву имена Маријиног (позната и као „Катедрала“),Танурџићеву палату, Бановину и друге објекте који су део Културно историјске целине старог језгра Новог Сада. Рок за то је 01. децембра. Уколико се то не деси предузећемо све мере које нам као странкама, покретима и грађанима овог града стоје на располагању.

Више надземних објеката изнад “подземне” гараже подигнути је у комплексу Бановине, а до сада је један такав објекат подигнут у Улици Модене, у близини Трга слободе и Змај Јовине улице. Подсећамо да ови објекти немају адекватну грађевинску дозволу и да се граде нелегално, пошто Завод за заштиту споменика културе није дао сагласност, а то је био нужан услов за добијање грађевинске дозволе. Осим тога грађани нису могли да знају да ће ово бити не само подземне гараже већ гараже које имају грађевинске објекте изнад земље, који ће трајно нарушити изглед центра града. Због нелегалне градње већ смо поднели кривичне пријаве против одговорних лица пре 10 месеци, на које до данашњег дана нисмо добили одговор из тужилаштва, због очите спреге Тужилаштва и криминалаца.
Тако је од прве гараже напукла зграда Бановине (Скупштина Војводине), од друге Танурџићева, која и даље пуца.

Непоправљива штета нанела би се уколико би бетонски мастодонски улази/излази из гаража који су уништили визуру на једине преостале делове Новог Сада који могу на разгледницу остали на овим местима. Нигде у свету подземне гараже које су грађене поред споменика културе немају надземне делове који угрожавају визуре тих споменика. Пример Будимпеште, Беча, Прага, Берлина.

Није ли могло тако и у Новом Саду? Или наши неимари још нису савладали технологију градње подземних гаража без бетонских надстрешница? Или им је Нови Сад само место за стицање зараде на рачун уништавање нашег наслеђа и отимањем новаца грађана Новог Сада.

Завод за заштиту споменика културе Новог Сада није без одговорности. Морао је да тражи обустављање градње.

Изражавамо захвалност свим  удружењима која дају  подршку  у напорима да сачувамо  културну баштину Новог Сада и да се спречи пљачка грађана Новог Сада као и да се прекине омаловажавање и ниподаштавање Новосађана.

Градски одбори Странке слободе и правде, Покрета за преокрет, Покрета слободних грађана И Акције прогресивне Војводине

Scroll to Top