Веселиновић: Употребиће све и биће брутални да спрече народ да покаже своју вољу

Извор: nova.rs Фото: Филип Краинчанић

Посланик Јанко Веселиновић обратио се на вечерашњем протесту “Србија против насиља” у Београду.

Јанко Веселиновић је на почетку обраћања подсетио да је прошло пет месеци од две страшне трагедије.

„У среду је дете опет убило дете. Хладним оружјем! И још једном су рекли – систем није заказао! И сви су остали у својим фотељама – Вулин, Гашић…али је зато почело емитовање Задруге – елите. Али нећу о њима. Они ће ускоро бити прошлост. Али борба неће бити лака, ни овде у Београду, не заваравајмо се. Употребиће све и биће брутални. Зато ће победа бити слађа“, рекао је он.

„А шта када победимо? Можемо ли сада да замислимо Србију – када се опоравимо од овог режима? Укључите телевизор – и не морато да прескачемо канале јер је баш тамо где су били ‘Пинк’ и ‘Задруга’ телевизија која емитује дечји цртани филм. Након тога нека едукативна емисија. Хоћете мало да погледате са децом. Уместо Миломира Марића и Вучића тамо где је био ‘Хепи’ емисија о српском сељаку, који прича како је уз помоћ државе купио опет говеда и нешто свиња, које је морао распродати док су Ана Брнабић и Александар Вучић уништавали село. Вест да је санирана и последња дивља депонија у Србији и да је заживео систем рециклаже. Па вест да је угашен ‘Информер’ због бројних тужби због лажи и клевета. На РТС-у у централном дневнику вест да су Тијана, Ана и Данијела и још 10 жена добиле децу, јер им држава хитном изменом закона омогућила – да искористе ембрионе које су створиле са мужеви који су су у међувремену умрли. Претходни режим је донео одлуку да спали њихове ембрионе. А врата министарке здравља и председнице Владе Србије су им била затворена“, додао је он.

Веселиновић је навео да хоће да Србија буде као развијени свет – коме тежимо.

„Да променимо игрицу – што би рекли млади. Хоћемо Србију срећних људи који се не веселе само шест или седам пута годишње, од Аустралиен опена до Ју Ес опена када победи Новак или неки други српски спортиста или репрезентација…Хоћемо Србију у којој имамо разлога за срећу. А не буде на зачељу када је индекс среће у питању. Ако мени питате мислим да је то најважнији индекс, важнији и од БДП-а и висине националног доходка – јер нису заправо грађани Србије само гладни хлеба, а многи јесу – грађани Србије су гладни правде! А не може човек без правде бити срећан. Обезбедићемо да нико не гура људе у митингашке аутобусе против њихове воље“, рекао је он и додао: „Да зауставимо сечу шума…Да створимо систем који функционише! Да створимо Србију без насиља – да ни једна мајка више не заплаче, а да посумњамо да је држава одговорна због тога. Да ни једна мајка не објашњава детету да не може у вртић јер јој је мајка симпатизер или члан ‘погрешне’ странке. Желимо ли пуно ако се боримо да се поштују устав и закон? Да ли смо нереални ако тражимо да полиција, тужилаштво и судови хапсе, подижу оптужнице и ефикасно суде криминалцима – без обзира на чланску карту Да ли смо нереални ако мислимо да и наша тробојка треба да се виори испред парламента ЕУ и да српски језик буде званични језик ЕУ. Зар то није патриотизам“, упитао је он.

„Да ли је пуно ако кажемо – лустрација? Да ли је ненормално ако се боримо и тражимо да се искорени корупција која је пождерала Србију – сада јој глође кости. Тарифе за мито у јавним предузећима, катастрима и инспекцијама само што нису ставили на своје сајтове. Да ли смо нескромни ако тражимо да болесни могу да се лече и да не морају да чекају на лекарске прегледа и терапију? Да ли је нормално ако кажемо не наплаћујте паркинг и казне за паркирање испред дечјих болница, породилишта, домова здравља – па ту нико не иде зато што воли, где ће вам душа“, запитао је Веселиновић.

Он је упитао да ли је нормално да „сањамо да нам деца иду безбедно у школу у којој их чекаји задовољни учитељи и наставници и друго особље, да их тамо чека ужина и да сва деца имају бесплатне уџбенике…“

„Да ли је у реду да тражим се строго одреди места на којима могу да се отварају коцкарнице и да то буде далеко од школа и да се пропише тотална забрана рекламирања коцкарница? Да кажемо да недамо да се у Новом Саду постави споменик нацистима како су намерили СНС и СВМ? Да ли смо у праву ако тражим враћање пензија пензионерима и неће вас нико понижавати? Крива је држава која узима од сиромашних и даје богатима“, рекао је он.

„Да ли пуно тражимо ако захтевамо да се не копа и прерађује литијум у Србији? Да ли је много ако тражимо да се руде за које је дозвољена експлоатација (бакар, бор, злато…) то реализује на еколошки прихватљив начин, као у другим земљама које држе до своје природе и здравља људи… Да повећамо плате просвети, здравству, за 50 одсто, инжењерима, стручњацима и техничком особљу у јавном сектору, пропашће нам ЕПС, јавни системи, да извршимо ревизију диплома у јавном сектору и да кажемо што нас лажете да нам јер здравство бесплатно када плаћамо лекове и многе друге услуге, променићемо и то“, додао је Веселиновић.

Он је рекао да пољопривредницима треба повећати субвенције, да не плаћају гориво „дупло скупље него у комшилуку“.

„Да одредимо минималне цене за откуп, отворимо јавна складишта где ће чувати своје жито, као свуда у нормалним земљама, те да се пониште приватизације пољопривредног земљишта, ПКБ-а и да вам од 10 литара које купите на пумпи држава не узме 6 кроз акцизе и порезе“, рекао је он.

„Не могу извршитељи да наплате за дуг од 3.000 динара услугу од 20.000 или 30.000. О томе гласамо у децембру“, додао је он.

Он је најавио да треба повећати накнаду за руде које се експлоатишу са 3 на 50 одсто.

„Људи, 95 посто резерви руде је приватизацијом поклоњено – странцима Зиђину – 7,8 милиона тона резерви бакра, 290 тона резерви злата, 2.197 резерви сребра, тржишна вредност око 90 милијарди…. Око 90 милона евра смо прошле године добили од рудне ренте. Према предлогу који стоји у овој Скупштини иза мене Србија би добијала 1,5 милијарди евра годишње концесионе накнаде и стране компаније би одлично зарађивале и тада…. А шта је добила Србије 20 пута мање“, оценио је он.

„Наши планови нису нереални. Али можемо их остварити само уједињени“, поручио је Веселиновић.

Scroll to Top