ПИТАМО ВЛАДУ ДА ЛИ ЈЕ ОБУСТАВЉЕНА ИЗГРАДЊЕ ПРУГЕ БЕОГРАД – БУДИМПЕШТА

“Тражимо  хитне  одговоре на два питања  од Владе Србије овде из Суботице. Прво је, да ли је тачно да је обустављена изградња пруге Београд – Будимпешта и докле ће Суботица бити без железничке  везе са светом. Железнички саобраћај је прекинут у априлу 2022.  године. Неки мађарски медији су известили да је градња пруге обустављена из два разлога: неусаглашеност кинеских стандарда у безбедности управљања железничког саобраћаја са европским стандардима и недостатак новца. Шта је ту тачно и да ли то значи да су ти стандарди у Србији заобиђени? Није за велику утеху ако су радови обустављени само од границе Мађарске према Будимпешти.  Друго питање тиче се безбедности на северу Војводине. Да ли је Влада Србије неспособна да обузда банде које кријумчаре мигранте или је део режима укључен у те послове. Или је присутно једно и друго. Тражимо да се становницима овог дела Србије хитно обезбеди сигурност” – изјавио је у Субитици на промоцији програма “Преокрет за Војводину – требамо Војводини” Јанко Веселиновић, председник Покрета за ПРЕОКРЕТ. 

Аца Удицки, члан Полиитчког савета Покрета за преокрет навео је погодности које би Суботица, али и цела Војводина и Србија имали када би Скупштина Србије усвојила предлоге закона Преокрета да се повећа рудна рента, па би НИС, по овом предлогу, пунио и градске буџете, па и буџете месних зајеница и та би се  средства могла наменити за поправку атарских путева,  субвенционисање већег броја аутобуских линија за села, бесплатне уџбенике и остало.   

Дарко Антељ, председник Градског одбора Покрета за преокрет у Суботици,  навео је бројне проблеме са којима се суочавају Суботичани, међу којима је кашњење припреме грејне сезоне и она ће према речима Антеља у Суботици  каснити. “Имамо озбиљне проблем и са безбедности и жалостно је да се наши суграђани морају закључавати у својим кућама, а неки су се већ из приградских насеља преселили у град.”- додао је Антељ.

Scroll to Top