ПРОТЕСТ У ПЕТАК У НОВОМ САДУ ПОСВЕЋЕН УРБАНИСТИЧКОМ НАСИЉУ

Четрнаести протест „Нови Сад против насиља“ одржаће се у петак, 8. септембра у 19.00 часова окупљањем у Католичкој порти. Тема протеста је “Нови Сад у води – колапс канализационог система.”
Доласком на власт СНС-а у Новом Саду поједини инвеститори, блиски режиму, преузели су урбанистичку политику у своје руке и градска власт им служи као сервис за реализацију њихових идеја, са циљем енормног богаћења. Купују објекте и земљиште по жељи, које се планским документима претвара у грађевинско или се повећава спратност на постојећем грађевинском земљишту. На скупштинским заседањима плански документи се мењају по њиховој жељи и легализују додатно изграђени квадрати. Целокупна градска администрација, урбанисти, секретеријати, јавна предузећа раде у интересу тих инвеститора, а не града и грађана.
Инвеститорски урбанизам не подразумева развој комуналне инфраструктуре јер такву врсту инвеститора није брига за грађане. Новосаграђени објекти и цели квартови се прикључују на постојећу водоводну и канализациону инфраструктуру која није димензионирана за такве капацитете. Већина јавних предузећа су девастирана лошом кадровском политиком , презапосленошћу нестручним и бескорисним кадровима, који нису у стању да укажу на проблем и да их реше. Свака већа киша доводи до тога да већи део Новог Сад плива у води. Они би Нови Сад на води , а већ су направили Нови Сад у води.
У ЈКП “Водовод и канализација” 2012. године било је запослено око 450 људи , данас их има преко 800. Од њих 800 око 10 запослених конкретно ради на одржавању канализационе мреже. Да ли је то нормално? Извесно је да месечно за плате људи који су партијски кадар и заправо не дају никакав допринос комуналном систему само ЈКП “Водовод и канализација” месечно издвоји 20.000.000,00 динара нашег новца. Шта остали грађани имају од тога? Саобраћајне колапс при свакој већој киши, немогућност да уђемо у своје куће и станове, изливање фекалија по улицама. Посебна прича је са подвожњаком у Партизанској улици и “турбо кружним” током, који су најављивани као ремек дела. Стари подвожњак је срушен, а нови је средином фебруара обишао градоначелник Милан Ђурић заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем. Подвожњак је од њиховог одласка постао прави базен и непроходан услед јачих киша, иако су најавили да је “проблем решен”. На месту новог “турбо кружног” тока проблема до његове изградње није ни било, а сада је постао турбо проблем за Новосађане јер и он сада плива током киша. Поред насиља на улици за којо је одговоран режим СНС-а у Новом Саду је иста власт одговорна за урбанистичко насиље и комунслне проблеме који постају неиздрживи и зато овај протест посвећујемо том проблему. Позивамо Новосађанке и Новосађане да нам се придруже на протесту сутра.
Народна странка, Странка слободе и правде, Демократска странка, ГП Браво, Нова – Да се струка пита, Заједно, Покрет за преокрет, Покрет слободних градана, Србија центар – Срце, Омладинско-студентска акција – ОСА, Мост солидарности, Народни покрет Србије и Зелено-леви фронт.

Scroll to Top