ВЕСЕЛИНОВИЋ: ТРЕБА НАМ СКАНДИНАВИЗАЦИЈА, А НЕ СКАНДАЛИЗАЦИЈА БАЛКАНА

“Ми који седимо овде нећемо се задовољити са овим стенд – бај стањем у којем се кључни проблеми између Србије и Хрватске не решавају већ остављају за будућност, уз ризик да они буду повод новим сукобима. Циљ нам је да овај део Европе, Балкан, постане место мира и економског просперитета, а не исчекивање нових сукоба. Циљ нам је скандинавизација Балкана, а не његова политичка скандализација, чему смо често присутни. То може да се постигне само маргинализацијом национализма и шовинизма који се још увек толерише у “својим” оквирима, а наравно код другога гледа као претња. На Балкану не сме више бити рата јер то би био и економски крај за ове просторе, а и  за опстанак балканских нација. Зато смо позвали наше колеге из Данске и Немачке, који су данас са нама, на сарадњу.” – истакао је  Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије  на 16. међународном скупу о српско – хрватским односима у Голубићу, обровачком у Хрватској.


“Залажем се  за још чвршће повезивање мањина у Европи.  Желим томе дати допринос. Оне треба да буду мост међу нацијама и државама. За овај део Европе то је веома важно. Нека Голубић буде један од центара те сарадње. Као што је до сада повезивао Србе у Хрватској и Хрвате  у Србији. 


Бројали смо године када су између наших скупова односи Србије и Хрватске постајали све гори или стагнирали. На срећу од последњег скупа дошло је до помака на боље. Макар у реторици и сусретима званичника, којих ранијих година практично није било. У међувремену су поруке мржње највиших званичника углавном нестале. Свакако је томе допринела деложација Александра Вулина на другу позицију.” –  додао је Веселиновић.

Scroll to Top