Заједничка конференција за штампу ССП-а, ПЗП-а, ПСГ-а и АПВ у Новом Саду

ОЛУЈА ЈЕ ПРИРОДНА, А СНС ДРУШТВЕНА КАТАСТРОФА

Олујне непогоде које су задесиле Нови Сад 19. и 21. јула јесу природна катастрофа, али рад градске напредњачке власти на превенцији и отклањању штете представља друштвену катастрофу, истакао је др Владимир Врсајков из Странке слободе и правде на заједничкој конференцији за новинаре новосадске опозиције, која је одржана данас испред Градске куће.

 

„Поштовани Новосађани, све сте видели! И небригу за здрав корен и здраво стабло, док се претерано бетонира град, што се најбоље види на примеру заштићеног копривића и будуће гараже у Улици Модене, и игнорисање законом уређеног система упозоравања на катастрофе (сирене и СМС), и вишедневни нестанак струје у деловима града зато што Електродистрибуција у Новом Саду због превише СНС „радника” нема довољно нема довољно људи за терен…

 

Новосађани су видели и како су тешко доступни градски бројеви за пријаву штете док, у исто време, одборници СНС-а и СПС-а сложно усвајају планове за ‘Нови Сад на води’, а ребаланс градског буџета, неопходан за санацију штете – по свему судећи – планирају тек за јесен. Ова власт једноставно не зна боље и неће ништа научити из својих грешака”, истакао је др Врсајков.

 

Велибор Зејак из Покрета слободних грађана упитао је СНС власт колико у градским јавно-комуналним предузећима има стручних лица, а колико партијских војника и за кога они раде.

 

„Имали смо прилику да видимо да је градска чистоћа у року од пола сата очистила грање које су на претпрошлим протестима грађанке и грађани оставили испред просторија СНС. Међутим, ЈКП ‘Чистоћа’ не показује исту ефикасност и ажурност у решавању проблема након олује, јер град се и даље налази у хаосу и постоји велика опасност да грађани буду повређени од изломљених делова дрвећа, фасада и кровова који висе са зграда.

 

Друго питање за власти у овом граду јест: да ли на Телепу живе грађани другог реда? Јер ту су поједина домаћинства већ више од две недеље без струје, а читав Телеп је у мраку без уличне расвете.

 

За овако лош одговор на кризу која је погодила наш град одговорна је искључиво ова власт која је у јавно-комунална предузећа убацила своје чланове који нису квалификовани за обављање ових послова”, закључио је Зејак.

 

Велимир Ковачевић из Акције прогресивне Војводине подсетио је да су услед климатских промена природне катастрофе 10 пута учесталије него пре 50 година.

 

„У два олујна невремена троје људи у Новом Саду и Бачкој Паланци изгубило је живот, а само у пољопивреди штета је процењена на више десетина милиона евра. Да трагедија буде и већа, допринеле су неспослобне власти СНС, чији су градоначелници и председници општина по функцијама уједно и команданти кризних штабова, у чијем саставу су и директори јавно-комуналних предузећа, директно одговорни јер за најављену олују нису предузели проактивне и реактивне мере и што данима нису успели да отклоне последице олује услед чега је дошло до људских жртава и додатне материјалне штете. Предлажемо зато другачије системско решење, да се Сектор за ванредне ситуације измести из МУП-а и трансформише у Владину дирекцију за смањење ризика од катастрофа и управљање ванредним ситуацијама са регионалним центрима”, истакао је Ковачевић.

 

Аца Удицки из Покрета за преокрет представио је последице невремена, али и небригу и неажурност ЈКП „Пут” и ЈКП „Градско зеленило”, кроз најочигледнији пример дешавања на Булевару краља Петра, где су 1. августа радници ових предузећа обављали редовне активности, док је у граду ванредно стање, а улице пуне грања и оштећених стабала.

 
Scroll to Top