Девети протест против насиља у Новом Саду

Нови протест „Нови Сад против насиља“ одржаће се у петак, 4. августа 2023.

Започеће окупљањем у Католичкој порти у 19 часова а након тога ће се окупљени грђани и грађанке упутити у протестну шетњу преко Трга слободе и Позоришног трга, короз Железничку и улице Павла Симића до зграде Суда у Сутјеској.

Подсећамо да смо се на прошлом протесту фокусирали на насиље према природи и погубне последице вишегодишње небриге јавних власти за очување и ширење зелених површина, паркова и шума Новог Сада и околине.

Новим окупљањем указаћемо на одговорност правосудних институција, посебно Јавног тужилаштва, за непоступање, држање предмета у мрачни фиокама и рад по диктату политичких моћника.

У таквим околностима, без независних и непристрасних тужилаца и судија, годинама уназад се доприноси нормализацији и некажњивости насиља, нарочитог оног које представници јавних служби и политичари на власти чине према грађанима, активистима, уметницима, независним медијима и политичкој опозицији која се усуди да се супротстави штетним одлукама, многобројним злоупотребама, кршењу Устава и закона, коруптивним и криминалним радњама.

С друге стране, то исто тужилаштво показује агилност и ажурност у покретању поступака против грађанских и политичких активиста и свих који им се последњих година придружују у различитим борбама за промене у друштву.

Организатори протеста у Новом Саду су Народна странка, Странка слободе и правде, Демократска странка, ГП Браво, Нова – Да се струка пита, Заједно, Покрет за преокрет, Покрет слободних грађана, Србија центар – СРЦЕ, Зелено – леви фронт, Омладинско студентска акција – ОСА и Мост солидарности.

Scroll to Top