Конференција за медије  26.07.2023. новосадске опозиције – ЗАЈЕДНИЧКО  САОПШТЕЊЕ

“На почетку желимо да изразимо саучешче породицама настрадалих у олујном невремену у Новом Саду и другим местима, као и брз опоравак повређених грађана. 

Ново протестно окупљање у Новом Саду биће 28.07.2023.године  у Дунавском парку, поред језера у 19.00 часова. Предвиђена је протестна шетња  поред Покрајинске владе и одлазак до срушеног дрвета копривића старог 150 година, које је било под заштитом државе, а које се налази у улици Модене. Протест против насиља овога петка биће посвећен последицама дугогодишње девастације и насиља над зеленилом у Новом Саду, које ће сада због олујног невремена бити додатно десетковано. Иако су грађани и опозиционе странке и покрети и невладине организације указивали на сву погубност претварања зелених површина у грађевинске зоне, због интереса инвеститора, није било слуха – све због  жеље за брзом и великом  зарадом власти подобних инвестирора.

Уништавање зелених површина у самом центру града, поред Бановине и у улици Модене, зарад изградње подземних гаража најбољи су пример за то. Срушени копривић, до пре неки дан симбол Новог Сада само је илустрација и спој онога што је порушила СНС власт и што је докрајчило олујно невреме. Обоје једнако погубни. Само што СНС власт траје дуго, а олује кратко.  Нови Сад је дуго времена рањен град, а од пре неки дан његове ране су још дубље. На временске појаве не можемо утицати, али на заустављање насиља над природом и људима од стране неодговорне власти можемо и морамо.

Позивамо Новосађане на солидарност у овим тешким данима за наш град и њене грађане. Позивамо грађане да доласком на протест у петак покажу своју бригу за град и подрже захтеве протеста против насиља.

Имајући у виду неспоразуме у јавности око одржавања протестне акције прошлог петка договорили смо се да убудуће са медијима око самог протеста комуницирамо оваквим конференцијама за штампу и заједничким саопштењима за штампу.”- представио је Аца Удицки, из Покрета за преокрет на заједничкој конференцији за штампу у Новом Саду у име организатора протеста: Странке слободе и правде, Србија центар – СРЦЕ, Грађански Покрет Браво, Мост солидарности, Нова – Да се струка пита, Народна странка, Заједно, Демократска странка, Покрет за преокрет, Покрет слободних грађана, Омладинска студентска акција – ОСА и Зелено – леви фронт.

Scroll to Top