ССП, ПЗП, ПСГ, АПВ: КАЗНИТИ ОДГОВОРНЕ ЗА  УРБАНИСТИЧКО НАСИЉЕ У НОВОМ САДУ

Представници Странке слободе и правде (ССП), Покрета за преокрет (ПЗП), Покрета слободних грађана (ПСГ), Акције прогресивне Војводине (АПВ) на конференцији за штампу испред градилишта подземне гараже, која је заклонила споменик културе, зграду Бановине,  у центру Новог Сада подсетлии су на кривичне пријаве које су поднели крајем прошле године због урбабистичког насиља и обећали да ће се борити да одговорни буду кажњени и да се у Новом Саду поново примењује закон. “ Данас подсећамо јавност на један од највећих скандала који се десио у Новом Саду у  историји. Реч је о незаконитој изградњи подземних гаража у улици Модене и гараже испод платоа Бановна. Већ на самом почетку радова дошло је до пуцања унутрашњих зидова зграде Скупштине Војводине, као последица пропадања западног дела зграде Бановине и од тада креће низ проблема. Грађевински инспектор који је утврдио оштећења није поступала по закону јер је морао да заустави радове одмах, на шта га закон обавезује.
Управа за урбанизам је јавно признала да приликом издавање дозволе никада није имала сагласност Завода за заштиту споменика, што је морала, и тиме јасно признала да је дозвола незаконска и неважећа.” – истакао је Александар Јовановић из АПВ-а.

” У децембру 2022 смо поднели кривичну пријаву због сумње да је о почињењу чак седам кривичних дела везаних за изградњу подземне гараже “Бановина”. Уз пријаву је поднето око 100 страна доказног материјала. Иако кривична пријава није одбачена, јер су докази чврсти, по њој се не поступа. Кривичне пријаве поднели смо против Дејана Михајловића, в.д. начелника у Градској управи за урбанизам и грађевинарство и других одговорних у државним органима и против Вукајла Бабића, директора привредног друштва “Гаража Бановина”. Најважније је да је грађевинска дозвола издата је на незаконит начин, без сагласности Завода за заштиту споменика културе. Последице видимо иза нас. Оштећена зграда Бановине и нарушен изглед овом бетонском скаламеријом.” – истакао је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет и народни посланик.

“Захтевамо јасно две ствари. Прво, инсистирамо да закони у Србији морају важити једнако за све, не смеју постојати повлашћени тајкуни и криминалци српске напредне странке које на штету грађана раде све што им падне на оамет. Друго, ова власт се показала да је непоправљива и да изводи штетне пројекте и трајно ружи наш град, и то је разлог зашто она мора да оде. Урбанистичко насиље које спроводу СНС заједно са својим коалиционим партнерима и сателитима мора да стане одмах.” – истакла је Анна Орег, председница покрајинског одбора Покрета слободних грађана и народна посланица.

“Након смене власти морамо преиспитати штетни уговор о концесији. Одговорни у градским управама због издавања нелегалне дозволе морају да одговарају. Морамо да направимо нови елаборат о степену оштећења зграде  и финансирати радове на њеној потпуној санацији. Нужно је наложити ванредни инспекцијски надзор и испитати кривичну одговорност инвеститора и наложити уклањање неправилности” -истакла је Бранислава Пандуров, потпредседница ГО Странке слободе и правде у Новом Саду.

ССП, ПЗП, ПСГ, АПВ

Scroll to Top