Тајкунима поново ‘повластице’ ако дугују за порез

Богаташи ће огромне пореске дугове моћи да отплаћују пет година, а ако их буду плаћали редовно или их отплате пре рока, држава ће им отписати и камату, објављује Блиц.

Најновији закон о пореском поступку и пореској администрацији, који се по хитном поступку нашао на јучерашњој ванредној седници Скупштине Србије, омогућиће тајкунима који дугују до два милиона динара за порез да тај дуг отплаћују чак пет година, уместо две године, као до сада.

Ако репрограмирани дуг годину дана уредно отплаћују, држава ће им чак отписати већи део нагомиланих камата, а уколико исплате порез пре рока, камата се у потпуности отписује.

Осим што ће им бити укинута камата од 10 одсто, па ће убудуће ако касне са измирењем дуга, држави плаћати само референтну каматну стопу, која тренутно износи 4,25 одсто, тајкуни ће моћи држави за дуг да “утопе” своју робу или да јој дају удео у власништву у својим презадуженим фирмама.

Министар привреде Жељко Сертић овакав поступак државе правда потребом да се помогне малим предузећима, предузетницима и микрофирмама да превазиђу проблем плаћања дугова насталих у време економске кризе.
“Ако узмемо у обзир да немамо савршен систем функционисања Пореске управе нити државних органа, фер је да као држава будемо толерантни према нашим грађанима и да им помогнемо”, рекао је Сертић и додао да би се затварањем тих малих радњи уништила радна места.

Посланик Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет каже да су измене закона у складу са оним што актуелна влада иначе ради.

– Свима који су се огрешили о државу омогућене су повластице, почев од амнестије затвореника, преко отписа камата на порески дуг пре две године, па до ових најновијих. Сви закони који су доношени наставак су те политике. Исплати се бити дужан и радити на рачун државе. Онима који су плаћали РТВ претплату новац није враћен”, каже Веселиновић.

Међу 14 закона о којима су посланици расправљали по хитном поступку нашао се и закон о јавним предузећима. Сертић тврди да је циљ тог закона да обезбеди да јавна предузећа могу дугорочно да послују јер су њихови губици огромни.

У том контексту Сертић је најавио да ће и јавни позив за избор стратешког партнера за “Железару Смедерево” бити објављен за десетак дана. Он је истакао да се у закону о јавним предузећима дефинишу земљиште и сви објекти и додао да “Железара” има милион квадрата пословног простора на три локације. (Ецономy.рс, 24. фебруар 2016.)

Scroll to Top