Закон о ЈП: Деполитизација или само козметичке измене?

Шта заиста доноси нови Закон о јавним предузећима? Влада обећава деполитизацију и професионализацију, док опозиција сматра да је то само предизборни маневар како би се прикрило масовно партијско запошљавање. Стручњаци имају свој угао – кажу да се Влада бавила козметичким изменама.

Без јавне расправе, по хитном поступку и на седници заказаној у суботу поподне – Закон о јавним предузећима стигао је на разматрање заједно са још 13 тачака дневног реда.

По новом, као и по старом закону, директори јавних предузећа неће моћи да задрже партијске функције, али ће им оне бити замрзнуте.

“Ми смо направили неко решење које је у складу са постојећим, дакле са питањем мировања, јер не можемо и није фер нити коректно да људе који се баве политиком искључмо из могућности”, каже Жељко Сертић, министар привреде.

Влада обећава деполитизацију и професионализацију јавних предузећа, док опозиција тврди да је закон предизборни маневар.

“То је класичан предизборни закон, предизборни маневар и само покушај да се камуфлира чињеница да је у претходном периоду у четири године колико је СНС на власти, у јавна предузећа примљено преко 50.000 страначких кадрова”, каже Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет.

А шта ће бити са истакнутим функционерима који су директори јавних предузећа, попут директора Србијагаса Душана Бајатовића или директора Пошта Србије Милана Кркобабића?

“Ми ту не видимо апсолутно никакав проблем. И Душан Бајатовић и било који други директор понашаће се, наравно, у складу са законом”, каже Ђорђе Милићевић (СПС).

Н1: Да ли то значи оставку?

Милићевић: “А да ли то значи да ће остати директор јавног предузећа?”

“Ја сам убеђен, он је одговоран човек, он ће поступити у складу са законом”, рекао је на то Момо Чолаковић из ПУПС-а.

Scroll to Top