Покрет за ПРЕОКЕТ оцењује да нова „викенд“ хапшења представљају предизборни маневар СНС-а и имају за циљ да скрену пажњу са све тежег живота грађана Србије и све веће корупције, која остаје некажњена због политичких утицаја и неефикасности правосудног система. Циљ је да се прикрије и прошлондедљни дебакл српског правосуђа, услед ослобађајућих пресуда за људе који су годинама, баш од стране овог режима, означавани као симболи криминала у Србији. Уз то држави, услед некомпетентне власти која је довела до урушавања правосудног система, прете и велики материјални издаци по захтевима за материјалну штету за одузету имовину и дане проведене у притвору. Да би се то прикрило спроведена је спектакуларна акција хапшења и судећи по досадашњим случајевима, тиме је и завршена политичко-медијска представа, а правна држава остала још једном поражена. Реч је о већ виђеном медијском сценарију, као и пред претходне парламентарне, али и поједине локалне изборе, по којима нема готово ни једне правоснажне пресуде. Ових дана тужилаштво је одустало од гоњења лица, чије је тадашње хапшење било главни аргумент за „доследну“ борбу СНС-а, у претходној изборној кампањи. У међувремену ти људи су осрамоћени, а њихове породице разорене. Голооточки механизми дограђени су са новим, модернјим медијским методама „плавог зеца“.

        Нови „контингент“ ухапшених, који треба да задовоље медијске планове Александра Вучића и СНС-а тражи одговор на неколико питања. Прво се тиче времена хапшења. Како то да су сва досадашња спектакуларна хапшења била темпирана баш у предизборном периоду, било да се ради о претходним парламентарним изборима или појединим локалним изборима? И како то да се она дешавају за викенд? Ни савремена криминологија, али ни криминологија кроз историју не познају случајеве да је ефикасност органа гоњења расла како су се избори приближавали. Такође нема таквих научних сазнања да се баш за викенд и пред већу гледаност телевизијских програма тако брзо разрешавају до тада сложени кривични процеси. Друго питање тиче се коришћене технике за утврђивање невиности осумњичених. Како то да је за неке довољан полиграф, а након тог „врхунског доказног средства“ осумњичени, ако полиграф тако каже, настављају своје радне обавезе, а другима се за обезбеђење доказа стављају лисице и затварају се у ћелије. Зар није било довољно да прођу полиграф и да они који су „криви“ остану, а они други иду својим кућама? Тако је било до петка, истина за оне који имају чланску карту СНС-а.

         Треће питање је – да ли је могуће да нико није ухапшен, ни приведен за кривична дела која су довела до смрти седморо људи у хеликоптерској несрећи, као и зашто нема никакве истраге о начину стицања 24 стана у Бугарској, која су власништво једног градоначелника, који је случајно члан СНС-а. Са овим у вези и питање да ли је неко пре хапшења ових 80 људи проверио да ли су веродостојни њихови потписи на инкриминисаној документацији или је могуће да се ради о фалсификату. Таквих фалсификованих потписа у последње време је у Србији било пуно, а ни домаћа ни светска криминологија није утврдила да је проценат фалсификованих потписа везан за то да ли је оштећени члан позиционе или опозиционе странке. Са друге стране нису похапшени ни „завереници“ који су, гле опет за викенд, припремали државни удар и угрожавали живот, тако је тврђено, председника наше Владе.

По оцени Покрета за ПРЕОКРЕТ најновија спектакуларна хапшења, као уосталом и „државни удар“, резултат су политичке манипулације. Овога пута друштвена опасност је још већа јер је у ову манипулацију укључено тужилаштво, полиција и судство. Додатни услови створени су прошлонедељним чисткама у тим органима, кроз смене недовољно политички кооперативних, као и постављање у тужилаштву и судовима лица која ће и у наставку поступка спроводити политичку вољу једне странке, односно једног човека. Тиме се само додатно обелодањује истина о „приватној полицији, тужилаштву и судству“ које су изнели дојучерашњи функционери СНС-а.

         Држава са таквим правосудним системом нема никакву будућност. У њу неће доћи ни страни инвеститори, нити ће било ко желети да уложи новац јер је питање дана када ће то правно лице или појединац постати неподобни и политички сумњиви. Покрет за ПРЕОКРЕТ не жели да улази у меритум судских процеса, који ће се водити, нити жели да тврди да су сви ухапшени невини, нити да су сви неухапшени, а од народа осумњичени, функционери СНС-а, криви. Међутим, ПРЕОКРЕТ се обавезује да ће наредном периоду још одлучније водити борбу за правну државу, која је суспендована. За тај процес потребна нам је подршка грађана Србије, али и медија.