Састанак опозиционих странака и покрета на којем се разговарало о ОБЕЗБЕЂИВАЊУ УСЛОВА ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ одржан је на иницијативу Покрета за ПРЕОКРЕТ 16.децембра 2015. године у просторијама Покрета за ПРЕОКРЕТ у Београду.

Састанку су присуствовали представници Демократске странке, Демократске странке Србије, Заједно за Србију, Српског покрета Двери, Покрета Доста је било, Нове странке, Странке демократских акција Санџака, Лиге социјалдемократа Војводине и Покрета за Преокрет.

Полазећи од чињенице да у Србији тренутно не постоје услови за поштене изборе, на којима би грађани слободно могли да остваре своје Уставом утврђено право да бирају и буду бирани, представници опозиционих странака и покрета разматрали су мере које је потребно предузети како би се створили услови да наредни изборни процеси буду демократски, фер и поштени.

Представници опозиционих политичких странака и покрета који су присуствовали састанку обавезују се да ће се борити за стварање услова за излазак грађана на слободне и поштене изборе и да њихова слободно изражена воља буде заштићена од било каквог угрожавања.

На састанку је констатовано да су изборе 2012. као и 2014. године обележиле бројне незаконитости. Већина одговорних за та кривична дела до данас, иако су прошле 4 године, није одговарала. Након тога перманентно, на свим одржаним локалним изборима, укључујући и значајан број избора за месне заједнице, кршена су елементарна правила фер и демократског изборног процеса. Гласачи су застрашивани, а било је и физичког насиља па чак и убиства, куповине гласова за новац и робу, као и условљавања одређеним чињењима или нечињенима директно од стране представника власти или политичких партија.

Анализе и показатељи о тренутној испуњености услова за поштене изборе указују да наредни избори, без обзира на ниво на ком буду организовани, уколико се задржи оваква ситуација, неће бити поштени.

Представници опозиционих политичких странака и покрета донели су заједничке
ЗАКЉУЧКЕ:

1. У околностима када државне институције не функционишу, присутни представници странака и покрета траже хитан састанак са представницима владајуће СНС, како би се разговарало о стварању услова за одржавање слободних и поштених избора уз пуно поштовање законских прописа.
2. Присутни представници опозиционих политичких странака и покрета траже од Владе Републике Србије, као и од надлежних органа МУП, тужилаштва и правосудних органа да разреше све неразјашњене случајеве угрожавања слободе кандидовања и слободног изражавања изборне воље, примењујући све законске мере које им стоје на располагању
3. Захтевамо спречавање злоупотребе државних органа и институција која се спроводи са циљем наметања изборне воље.
4. Залажемо се за слободу медија као један од кључних предуслова за слободне изборе. Без равноправног медијског третмана пре и за време изборног процеса, нема фер и поштених избора.
5. Представници опозиционих странака и покрета сагласили су се да формирају сталну комисију, која ће анализирати и пратити стање у овој области и о томе редовно обавештавати јавност, као и надлежне органе извршне власти, полиције и тужилаштва.

Представници опозиционих странака и покрета који су присуствовали састанку сагласни су да у оквиру својих организација формирају техничке тимове, са кол центром, за прикупљање пријава кршења закона. Те пријаве биће прослеђиване надлежним полицијским органима и тужилаштву. Технички тимови ће ове податке достављати и радној комисији.

Следећи састанак представника опозиционих странака и покрета одржаће се најкасније у року од месец дана, а по потреби може се организовати и ванредни састанак, уколико то околности буду захтевале.