У организације еколошког удружења ЕКО – ЕАСТ из Бора одржана је веома успешна трибина на тему „Заштита животне средине – брига или небрига?“. Са грађанима Бора разговарао је председник Покрета за ПРЕОКРЕТ и народни посланик проф. др Јанко Веселиновић. Председник ПРЕОКРЕТ-а је истакао да је екологија један од најзначајнихих приоритета у програму Покрета за ПРЕОКРЕТ, што доказују и бројне активности ПРЕОКЕТ-а на том плану. Истакао је да одрживог развоја нема без екологије, а да је здрава животна средина уставно право сваког човека. Указао је и на могућности запошљавања око 100.000 људи у Србији у области рециклажне индустрије и екологије и навео пример града Антверпена у Белгији, који заједно са покрајином, величине Јужне Србије запошљава у овој области 37.000 људи. Указао је на недопустиву небригу власти у Бору за животну средину и истакао да борба за радна места не искључују бригу за животну средину. Учесници трибине упознали су Веселиновића са проблемима грађана Бора, посебно са недостатком релевантних података о загађености ваздуха, који су постали тајни и недоступни. Наведени су бројни проблеми: повећан број обољења која су последица загађеног ваздуха и земљишта; повећана смртност; постојање тешких метала у ваздуху и на пољопривредним површинама; надекватно збрињавање јаловишта (Оштрељ и Кривељ) која представљају еколошку бомбу; нетранспарентно трошење новца за еколошке пројекте у „РТБ Бор“; неисправни уређаји за мерење загађења; питање еколошке исправности сировина које се увозе, а користе у „РТБ Бор“…
Уз захвалност Ирени Живковић, председници ЕКО-ЕАСТ-а, Гордани, Бојану, Зорану, проф. Голубовићу и свим присутним на трибини, који су указали на проблеме загађености животне средине у Бору председник ПРЕОКРЕТ-а је обећао да ће се лично ангажовати да се истина о Бору чује и у Народној скупштини Републике Србије, како би се проблеми решали, а одговорни кажњавали, посебно имајући у виду текућу расправу о „Закону о рударству и геолошким истраживањима“. Од домаћина скупа председник Покрета за ПРЕОКРЕТ добио је књигу Бране Филиповића „Бакар обојен лажима и преварама“.
Покрет за ПРЕОКРЕТ се захваљује и Звонку Дамјановићу, челном човеку Грађанске читаонице Бор и друштву младих истраживача, на иницијативи за организовање ове трибине.