Покрет за ПРЕОКРЕТ сматра да су ПОТПУНО ОПРАВДАНИ захтеви пољопривредника који траже повлачење из скупштинске процедуре Предлога закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту као и смену министарка пољопривреде Снежане Богосављевић.

ПРЕОКРЕТ сматра да су пољопривредници запостављени, заборављени и преварени од стране Владе Србије. Подсећамо, председник Владе Александар Вучић  најављивао је велика улагања у пољопривреду. Уместо тога,  српски сељаци су доведени у опасност да остану без земље, односно да земља буде распродата странцима.

„Пољопривредницима су протести једино преостало средство борбе. Касне субвенције, пољопривредни производи се неконтролисано увозе док домаћа производња пропада, надлежни у тој ситуацији реагују тако што пребацују одговорност једни на друге. Србија је једина земља која не штити своју пољопривреду, иако би она требало да буде једна од окосница развоја земље“ каже председник Покрета за ПРЕОКРЕТ професор доктор Јанко Веселиновић.

Што се тиче захтева који је у овом случај непосредни повод за протесте пољопривредника, Покрет за ПРЕОКРЕТ подсећа да је већ тражио да се забрани продаја земље странцима, кроз амандмане на Закон о улагањима. Влада Србије тај предлог није прихватила.

Покрет за ПРЕОКРЕТ припремио је Закон о забрани продаје пољопривредног земљишта странцима који ће следеће недеље бити стављен у процедуру.