Проф. Др Јанко Веселиновић, председник Покрета за ПРЕОКРЕТ, по четврти пут је у Народној скупштини Србије покушао да скрене пажњу народним посланицима на потребе усвајања Закона о конверзији кредита у швајцарским францима ЦХФ у евре ЕУР, који би, како је навео, из банкарских раља извукао задужене у швајцарцима и њихове породице. Овог пута, читао је личне судбине ових људи:

–              Пошто ми се чини да не познајете те људе и да нисте чули њихове судбине, данас ћу покушати да вам приближим њихову ситуацију и прочитам вам неке од тих судбина.

Потом је прочитао судбину госпође С.Р., самохране мајке троје малолетне деце од 2, 4 и 9 година, која је, на жалост остала удовица, јер је њен супруг узвршио самоубиство због кредита у швајцарцима.

–              Поред смањења плате, рате су се повећавале, дугови гомилали, банке вршиле притисак. Човек није изаџао овај притисак и убио се. Троје малолетне деце остало је без оца, јер је желео да им обезбеди кров над главом. Овој удовици и самохраној мајци почетна рата је била 18.000дин, а сада је 41.000дин. Њена плата је данас 29.800дин.

JankoV

Следећа тужна прича узрокована кредитом у швајцарцима је била судбина жене чији је супруг преминуо, јер му се здравствено стање погоршало након драстичног скока швајцарског франка и смањења плате. Та жена је такође самохрана мајка двоје деце.

 На жалост, иако би у сваком човеку овакве тужне судбине људи морале да изазову жељу да им се помогне, суштину проблема је схватило само 13 посланика Народне скупштине РС, док се чак 147 посланика није усдостојило ни да притисне тастер.