Opozicija ponovo postavljala pitanja maketi sa likovima članova Vlade

Poslanici su naveli da i ovog poslednjeg četvrtak u mesecu nema sednice u Skupštini, kao ni predstavnika Vlade da odgovaraju na pitanja, što je njihova zakonska obaveza, pa su se sve vreme obraćali maketi postavljenoj u skupštinskom holu.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović pripremio je 20 pitanja za predsednik Vlade, a prvo ga je pitao “da li su istiniti navodi da Vlada Srbije priprema 15 kasarni za smeštaj izbeglica i da li je tačno da se Srbija obavezala da trajno zbrine 50.000 izbeglica”.

On je pitao i da li će biti smenjen gradonačelnik Siniša Mali zbog korupcionaške afere, kao i da li će poslanici dobiti izveštaje o Briselskom sporazumu postignut sa Prištinom, a koji parlament ne dobija već godinu i po dana.

Veselinović je premijera pitao i kada će vratiti plate i penzije na nivo pre smanjivanja i kako će da pokrene privredu u Srbiji, kao i ko plaća 2.000 novootvorenih prostorija Srpske napredne stranke po Srbiji.

– Zašto fond ne radi svoj posao i ne ispunjava svrhu zbog koje je osnovan – upitao je Pavićević.

On je pitao ministra prosvete Srđana Verbića zašto još nema predloga zakona o visokom obrazovanju, a ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto ni godinu dana nakon najave još nema izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Pavićević je pitao Vučića zašto ne primenjuje “visoke kriterijume o kojima stalno govori” prilikom odabira svojih najbližih saradnika i kao primer naveo gradonačelnika Sinišu Maloga koji je, kako je naveo, “plagirao doktorat i koji je umešan u korupcionašku aferu”.

Poslanik i lider Nove stranke Zoran Živković ponovo je postavio pitanje o odgovornosti i istrazi o padu vojnog helikoptera u kom je poginulo sedam osoba, među kojima i jedna beba.

– Po kom to moralnom kodesku, zakonu, pravilima… Vučić daje sebi za pravo da prikriva krivično delo – upitao je Živković osvrnuvši se na pad vojnog helikoptera, ali i afere o falsifikovanju.

On je pitao i da li je Vučić u Moskvi razgovarao o reviziji naftno-gasnog aranžmana sa Rusijom.

Živković je istakao da postavljanja pitanja Vladi poslednjeg četvrtka u mesecu nije hir poslanika opozicije, već obaveza koju Vlada Srbije izbegava.

– Taj odnos prema obavezi da Vlada bude poslednjeg četvrtka nije samo loš odnos prema poslanicima, već prema građanima koji su poslanike izabrali – rekao je Živković.

On je istakao da može da razume odusustvo Vučića zbog posete Moskvi, ali da to nije razlog da ostali članovi Vlade Srbije ne dođu u Skupštinu, ocenjujući da su nepojavljivanjem hteli da izbegnu pitanja opozicije.

Na pitanje novinare zašto i ostatak opozicije nije došao u parlament da postavlja pitanja, Živković je rekao da nikom nije bio upućen poseban poziv i da ko god hoće može da dođe.

Izvor sajt Blic

Scroll to Top