ПОДНЕТА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗБОГ ОШТЕЋЕЊА “БАНОВИНЕ”

Народни посланица и председница ПО ПСГ Анна Орег и народни посланик и председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић поднели су данас кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Новом Саду против Дејана Михајловића, вд начелника, и осталих одговорних лица у Градској управе за урбанизам и грађевинске послове и Вукајла Бабића директора и осталих одговорних лица у привредном друштву ГАРАЖА БАНОВИНА ДОО НОВИ САД због основане сумње да су починили више кривичних дела приликом добијања грађевинске дозволе и изградње подземне гараже у близини зграде Скупштине Војводине, заштићеног културног добра, која је због тога оштећена. Тим поводом испред зграде Тужилаштва одржана је конференција за штампу.

„Постоји основана сумња да су одговорна лица Града Новог Сада и инвеститора починили више кривичних дела приликом градње подземне гараже поред Скупштине Војводине и то: грађење без грађевинске дозволе, несавестан рад у служби, оштећење водопривредних објеката, изазивање опште опасности, непрописно и неправилно извођење грађевинских радова, уништење и оштећење туђе ствари, уништење и оштећење јавних уређаја. Како је је реч о врхунском делу Модерне и драгоценом градитељском симболу Новог Сада у Локацијским условима у одељку „Мере техничке заштите“ било је предвиђено обавезно прибављање сагласности Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада која није прибављена и није достављена уз Захтев за издавање грађевинске дозволе. Грађевинска дозвола је незаконито издата без сагластности Завода за за заштиту споменика културе. Осим тога грађевинска дозвола је издата на основу достављене документације која није израђена у складу са Законом о рударству и геолошким истраживањима. Иако постоји грађевинска дозвола она је издата на незаконит начин и овде је реч о извођењу радова без ваљане грађевинске дозволе. Овим су одговорна лица начинила више кривичних дела за које је предвиђена затворска казна од шест месеци до пет година имајући у виду да је реч о заштићеном културном добру.“- истакао је Јанко Веселиновић, председик Покрета за преокрет и народни посланик.

„Овде смо у име свих грађана које је затекла чињеница да је наша новосадска зграда-Бановина оштећена приликом радова на подземној гаражи. Грађевинска инспекција је због тих оштећење  забранила да се користи једно крило те зграде. Увидом у Решење смо  констатовали да је утврђено да у просторијама постоје недостаци који представљају непосредну опасност по стабилност, односно безбедност објекта, по околину, односно по живот и здравље људи.

А сада, на све то откривамо да нису испунили ни основне услове за издавање дозволе за градњу!! Грађевинска дозвола за овај пројекат није издата у складу са одредбама Закона о планирању и изградњи, издата је без све потребне документације, без сагласности из Завода о заштити споменика културе, а дозволу је издала Управа за урбанизам Града Новог Сада.  Постављам питање Тужилаштву и целокупној судској власти, када ће почети да раде и када ће закони да важе једнако за све?

У Новом Саду су на власти људи који раде у интересу инвеститора и њиховог личног профита, а не у интересу града. То смо имали и пре прилике да видимо. Мењају намену земљишта  по потреби, намештају тендере повлашћеним извођачима,значајно  преплаћују пројекте и на тај начин бесмислено троше новац пореских обвезника. И ово са гаражама је један у низу од таквих пројеката. Милош Вучевић је најодговорнији за све криминалне и по град штетне пројекте,и доказаћемо читаву спрегу која постоји између њега, градских управа и инвеститора. Али одговорни су и они који раде само по партијским упутствима. И ред је да им неко то коначно и каже. Нас  занимају и  кривичне радње инвеститора и ко им је дозволио да праве такве радње и да се играју са нечим што је у овом случају Бановине, симбол Новог Сада и Војводине. Градска власт снс-а  је практично аминовала дивљу градњу у сред центра града упркос томе што су ,како сами кажу,  били обавештени да ће инвеститор том градњом оштетити споменик културе. Каква је то власт? Па кривична пријава је мало за оволике грехе. Мора се стати на крај овом и оваквом владању,распродаји и рушењу  нашег Новог Сада.  Борићемо се против наопаке власти и свих њихових злодела-политички, правно и ако треба и на улици. Људи, ово некад мора да стане, и поручујемо СНСу-неко ће кад тад морати да одговара !“- изјавила је Анна Орег.

Scroll to Top