ХИТНО ПОПРАВИТИ ОШТЕЋЕЊА НА САВСКОМ МОСТУ

Покрет за преокрет Београд тражи од градоначелника Александра Шапића  и градске власти да  хитно поправе оштећења на  Савском мосту која угрожавају безбедност саобраћаја, јер то не чине због намере да мост сруше због потреба „Београда на води“. Уколико не отклоне оштећења, одговараће за сваку незгоду и штету која се на том мосту догоди због  нечињења. Обавеза градске власти  према Закону о безбедности  саобраћаја на путевима (члан 4.) је да саобраћајнице одржавају у исправном стању. Уколико немају обзира према Београђанима,  Александар Шапић и градска власт би требало да имају обзира према храбром београдском учитељу Миладину Зарићу, који је спречио његово минирање од стране немачких нациста.  Ако мост не буде у најкраћем року саниран, поднећемо кривичну пријаву против градоначелника Александра Шапића и одговорних за одржавање саобраћајница у Београду јер неодржавање овог моста директно угрожава безбедност грађана.

Вожња преко Савског моста постала је готово немогућа, јер  је СНС власт намерила да тај мост поруши и намерно је обуставила сваку врсту одржавања што свакодневно угрожава сигурност учесника у саобраћају на том мосту. „Возачи често прелазе у супротну траку на Савском мосту да би заобишли рупе и таласасте наслаге оштећеног асфалта. Трамвајски саобраћај између Новог Београда и центра града се  одвија  отежано и успорено због оштећених шина и подлоге на мосту, а  уз то се ствара велика бука, што утиче на безбедност и квалитет превоза . Оштећена је и једина постојећа пешачка стаза, са леве стране у правцу Новог  Београда, а њоме је онемогућен прелаз инвалида због бројних оштећења. На местима је мост оштећен тако да се кроз пукотине види река Сава.  Лимови су зарђали и представља опасност за децу уколико прелазе пешке преко моста.“- истиче одборник  Покрета за преокрет у  одборничкој групи „Уједињени“ у Скупштини Града Београда Александар Симић.

Покрет за преокрет се оштро противи рушењу овог моста и сматрамо да постоје грађевинска и архитектонска решења да се он сачува на месту на коме се тренутно налази. Неодржавање моста због намере да се он сруши је незаконито, неморално, али представља   кривично дело са умишљајем, које утиче на безбедност Београђана. Тако већ 4. Члан „Закона о безбедности саобраћаја на путевима“ предвиђа: „Привредно друштво, друго правно лице или предузетник који пројектује, гради, реконструише, одржава и управља путевима, дужно је да то чини на начин који омогућава безбедно одвијање саобраћаја“.

Scroll to Top