Покрет за преокрет позива градску власт у Београду да одмах одустане од организацијеи  масовног дочека Нове године на трговима у Београду и да планирана средства за дочек преусмери за лечење болесне деце. Исти позив упућујемо и свим другим градским и општинским самоуправама, које су планирале или планирају да организују масовне дочеке. Наводимо разлоге због којих сматрамо да је прослава Нове године на јавним местима, уз организацију власти, штетна и неумесна:

  1. У Србији дневно, по званичним подацима, умре око 50 људи од последица Ковид 19, што је број људи који може да прими један аутобус. Ако је очигледно да је број умрилих вишеструко већи, у односу на званичне податке, онда је јавно окупљање великог броја људи на једном месту здравствено ризично, а уједно  противно постојећим епидемиолошким мерама. Не мали разлог за отказивање масовних дочека је у чињеници да је изгледно да и код нас стигне нови сој вируса. Масовни дочек Нове године био би више него ризичан и са тог становишта.
  2. Србија је подељено друштво, на ивици већих грађанских сукоба, па су масовна окупљања, у организацији власти, потенцијални ризик.
  3. У време када се за више десетина болесне деце смс порукама скупљају новци за њихово лечење организација прослава, које се плаћају из буџета градова и општина, су неумесне.
  4. Уштеђени новац би могао да се преусмери у лечење болесне деце.