“Само сменом постојећег режима можемо да спасимо животну средину у Србији, која је угрожена прекомерном сечом шума, загађењем река, водотока и све опаснијим загађењем ваздуха. Сомбор је био пример за целу бившу Југославију као најзеленији град, у којем су у свим улицама били дрвореди. Градски дрвореди и зелене површине нападнуте су у свим урбаним срединама у Србији, а зелене површине као плућа града, претварају се у бетон и нехумана насеља без зеленила. Најдраматичнија ситуација је у Београду и Новом Саду. Угрожени су и национални паркови попут Златибора, Копаоника, Фрушке горе, али и заштићене природне целине попут Авале, Горњег Подунавља и других угрожених простора.
Овај режим изникао је из радикалске “саднице” која је 90-их година показао свој однос према зеленим површинама, тако што је у Земуну и другим општинама у којима су владали, у потпуности девастиране зелене површине. Овај режим не може да побегне од својих радикалских корена и односа према животној средини. Само смена режима може да спаси Србију од потпуног уништавања зелених површина и животне средина” – истакао је Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет у Сомбору у разговарао са грађанима у Сомбору, а поводом Светског дана заштите животне средине.
Додао је да је Војводина је најмање пошумљено подручје у Европи, а пошумљеност уместо да се повећава се смањује, што због непостојања ветрозаштитних појаса угрожава пољопривредну производњу, због деградације привредног земљишта, али и животне услове у Војводини. У Војводини је угрожено обрадиво пољопривредно земљиште које се све више претвара у грађевинско земљиште и то без икакве контроле и поштовања законске процедуре, чиме се угрожава пољопривредна производња, али и животна средина.
“Ако уништимо пољопривредно земљиште, загадимо и продамо потенцијал пијаћих вода, и ако недомаћински будемо користили рудне ресурсе, шта ћемо оставити деци” – изјавио је Веселиновић.
Миланко Јовичић, председник градског одбора Покрета за преокрет у Сомбору је нагласио значај децентрализације као предуслова за бригу о потребама грађана, а посебно заштите животне средине.