ПРЕОКРЕТ тражи скупштинску расправу о Бриселским споразумима

Председник Покрета  за ПРЕОКРЕТ и народни посланик проф. др Јанко Веселиновић предао је данас иницијативу за заказивање седнице Народне скупштине Републике Србије на којој би народни посланици били упознати са садржином споразума потписаних у Бриселу, 25. августа 2015. године.

            У иницијативи, која је истовремено упућена и председници Народне скупштине Републике Србије и председнику Владе Републике Србије тражи се  да народни посланици буду  обавештени о  садржини споразума потписаних у Бриселу 25. августа 2015. године, између представника Владе Републике Србије и привремене администрације у Приштини.

            Иницијатива је упућена имајући у виду да Народна скупштина, као  највише законодавно тело у Републици Србији, али и орган који истовремено има улогу да надзире рад Владе Републике НИЈЕ, на било који начин, обавештена о закљученим споразумима.  Посланици су само из медија могли да сазнају неке појединости из тих споразума, а како се они тичу правног положаја Косова и Метохије као и питања битних за живот Срба на Косову и Метохији, народни посланици морају да буду упознати са садржином споразума у званичној форми, укључујући верзије споразума на енглеском и на српском језику.

„До сада се нисмо оглашавали поводом потписаних споразума, јер би било неозбиљно да дајемо оцене о нечему што нисмо видели. Срби са Косова и Метохије, са којима смо у контакту, кажу да су споразуми лоши, док представници власти тврде супротно. Не знамо што Влада крије од грађана Србије. Тражимо  од премијера да Влада, као овлашћени предлагач,  предложи Народној скупштини заказивање седнице на којој би народни посланици били упознати са садржином потписаних споразума. Такође, захтевамо од председнице Народне скупштине да одмах након добијеног предлога Владе закаже седницу на којој би председник Владе и министри упознали народне посланике и грађане Србије о потписаним споразумима.  ПРЕОКРЕТ очекује и да ће, у складу са контролном улогом Народне скупштине над Владом Републике Србије, (члан 228. Пословника), потписани споразуми пре расправе у пленарном заседању Народне скупштине  бити разматрани на седницама надлежних  скупштинских  одбора“ изјавио је председник Покрета  за ПРЕОКРЕТ и народни посланик проф. др Јанко Веселиновић.

Scroll to Top