ГДЕ ЈЕ НЕСТАЛА СТАРА ТУРСКА КАЛДРМА ИЗ СКАДАРЛИЈЕ?

У Скадарлијској улици у Београду у реконструкцији завршеној ових дана уместо старе турске калдрме највећим делом постављени су фабриковани облутци увезени из Грчке.  Градски одбор Покрета за преокрет Београд тражи хитан одговор на питање  где се налази стара турска калдрма и ко је дозволио замену историјски важне калдрме фабрикованим облутцима. Прва фаза реконструкције Скадарске улице започета је 2017 године и у том делу улице уместо турске калдрме, која је донета са Пашиног (Лекиног) брда, како би дала аутентичност архитектури из турског времена, постављени су  увезени фабрикати.

Тражимо хитно утврђивање где се налази стара калдрма, по којој су газили турски везири, али и српски устаници и која има своју историјску вредност. То је био аутентични сведок историје Београда. Питамо да ли је калдрма продана, поклоњена  и ако није где се налази? Подсећамо да је Скадарлија заштићена културно – историјска целина и да није могуће да било ко, законито,  дозволи уништавање значајног сегмента те целине. Турска калдрма је у  време успостављања заштите  била саставни део те целине.

Подсећамо да је Покрет за преокрет још 2017. Вишем јавном тужилаштву поднео кривичну пријаву против градских власти због уништавања заштићене културно-историјске целине Скадарлија. Пријава је поднета против тадашњег градоначелника Београда Синише Малог, тадашњег градског менаџера Горана Весића, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе Београда Оливере Вучковић и градског архитекте Милутина Фолића. До сада нисно добили одговор.

Scroll to Top