Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и Влада Републике Србије пред почетак школске године стварају неподношљиво стање у просвети. Најављено је масовно отпуштање запослених у просвети иако је до пре само пар месеци ресорни министар тврдио да:

– „у образовању нема вишка запослених већ оних који би могли да раде боље“(изјава дата РТС-у у четвртак, 28 августа 2014 године)

те да

– „српско образовање има мањак запослених“(изјава од 8.априла 2015)

Покрет за ПРЕОКРЕТ пита – како је могуће да исти тај министар и иста Влада сада објављују податке да је у просвети прекобројно 4.398 људи. Грански синдикати с правом страхују да министар намерава да 20 000 просветара прогласи технолошким вишком због чега су сви запослени у том сектору узнемирени и уплашени за своју егзистенцију.

Имајући у виду да је Влада Србије прво донела одлуку да смањи, и онако ниске плате просветарима, а да сада најављује отпуштање просветних радника, јасно је да је образовање за ову Владу маргинална тема.
Покрет за ПРЕОКРЕТ сматра да је овакав положај просвете и просветних радника неиздржив, а да је за то стање одговорна Влада Србије и министар Вербић. ПРЕОКРЕТ тражи од председника Владе да смени  министра Срђана Вербића.Његово место мора заузети одговорна особа, која разуме проблеме у образовању и његов значај за друштво.

„Најновија најава значајног отпуштања запослених  у образовању, које ће после смањења плата просветним радницима, довести до тога да се део  кадра у образовању нађе на  улици је вређање достојанства ове професије и збуњивање ученика и њихових родитеља. Господин Вербић је од постављања на место министра просвете показао да није у стању да води овако важан ресор и од тог периода се наставља са запостављенем образовања, науке и технолошког развоја, без којих  нема развоја Србије. Тражимо смену миснистра Вербића! Да ли  људи који образују нашу децу треба да остану без посла само зато да би се смањили трошкови настали  партијским запошљавањем, првенствено у јавним предузећима?“ пита у име грађана Србије  председник Покрета за ПРЕОКРЕТ проф. др Јанко Веселиновић.

ПРЕОКРЕТ упозорава да ће одлука о отпуштању запослених у пропсвети довести и до затварања неких подручних школа и одељења, што је недопустиво! Додатан проблем је што се пребројавање „прекобројних“ одвија  док су деца и просветни радници на распусту чиме Влада Србије наставља да ради у свом маниру – проводећи лоше мере и доносећи штетне законе по хитном поступку и мимо очију јавности. „Оваква ситуација је одговорност Владе Србије и први потез на њеном признавању је смена министра  Вербића, који из дана у дан доказује да није способан да води министарство. “- изјавио је проф.др Јанко Веселиновић председник Покрета за ПРЕОКРЕТ.