Нишки Напредњаци спроводе екоцид

Градски одбор Покрета за преокрет Ниш осуђује даљње уништавања зеленила у Нишу, које се наставило у празничне дане, сечом јелки и платана на Тргу краља Милана  и шеталишту.  По београдском, већ опробаном и некажњеном моделу,  из Савамале дрвеће је посечено у ноћним, односно у раним јутарњим часовима, у  време државног празника,  када је град још “спавао”.   Како је дрвеће посечено ван радног времена, пре шест часова, а како се ради о дану државног празника јасно је да је ово наставак  екоцида мимо воље Нишлија.    Само криминалци и однарођена власт овакву врсту  послова обавља ноћу.  Не прихватамо објашњења да се дрвеће, старо преко 50  година, не уклапа у нову архитектуру централног трга, јер да је чак и тако, дрвеће је могло бити измештено, а не посечено, поготову што се ради о здравом дрвећу. Не прихватамо ни објашњење да је у питању „само пет стабала“. Свако стабло, као и човек, има свој живот.

Подсећамо да је бахата, нелегална градска власт, недавно  посекла  здраве кедрове без било каквог питања Нишлија. И то све поред пандемије корона вируса која влада у Нишу и целој земљи. Лјуди умиру сваки дан, а лекари саопштавају да је загађеност ваздуха један од фактора који повећава смртност од корона вируса. Нелегалну власт у Нишу то не интересује. Иако се густа магла, помешана са димом из димњака и аутомобиле надвија над градом нестручни нишки властодршци нам одузимају и ово мало кисеоника.

Ово се у Нишу  дешава по трећи пут. Пролетос су испред лабораторије Института за јавно здравље посекли два прелепа, здрава стогодишња стабла кедра, која су посадили ратници након повратка са Солунског фронта, и која су била под заштитом.

Градски одбор Покрета за преокрет Ниш се пита да ли смо и могли имати илузију на ће овако однарођен режим водити рачуна о дрвећу, када не води рачуна о људима.

Scroll to Top