НБС дозвољава пљачку грађана од стране банака

Банке неосновано наплаћују трошкове обраде кредита. То је често и до 2% од вредности кредита, иако клијент цену кредита, односно добијеног новца од банке, плаћа кроз камату. На кредит од 10.000 евра то је око 200 евра, које дају само за „обраду кредита“.  Иако се тужбе против банака, у већини случајева, позитивно решавају за клијенте само око 10% клијената тужи банке. Разлог је и у чињеници да банке више неће да дају кредит клијенту који их је тужио – истакао је Александар Миловановић из адвокатске канцеларије која се бави заштитом банкарских клијената на трибини “Преокрет за Београд доста пљачке”, коју организује Покрет за преокрет.

Према речима Миловановића банке обраду кредита не специфицирају, па клијент не зна шта она садржи, али се она обрачунава и наплаћује, а Народна банка такву праксу не спречава.

-На штети су сви грађани, који плаћају тај трошак, судови, јер су затрпани тим предметима и не могу да се ефикасно баве другим споровима, а и држава јер имамо блокаду правосуђа и сиромашање грађана, који узимају кредите јер немају довољно новца, па  додатно сиромаше. Банке иако губе спорове имају калкулацију да им се то исплати јер само 10% грађана тужи банке, па им је прорачун да од 90% клијената довољно зараде да им ти изгубљени спорови не умањују добит. Поред наплате обраде захтева кредита бројни су И други трошкови које банке наплаћују клијенту, а који су спорни, па и незаконити.

На истој трибини адвокат Братислав Браца Марковић је истакао да грађани имају право на правну заштиту и да своја права треба да остварују и пред судом   јер је наплата обраде кредита очито незаконита. Истакао је посебно проблем Општих услова које банке штампају ситним словима и који су грађанима често недоступни.

Scroll to Top