ГО Покрета за преокрет Сомбор обавештава  да су одлуком Градске управе Сомбора „Сомборске новине“ од данад више немају рубрику „Рођени, венчани, умрли“. Разлог је бизаран, али у исто време и трагичан, а то је чињеница да се прошког викенда на друштвеним мрежама појавили поређење броја умрлих 2019, краја 2020. и почетка ове године, у седмодневном периоду. Имајућу у виду да сомборске власти, као ни у целој Војводини не објављују број умрлих од ковида 19, а да се показало да је број умрлих ове године у Сомбору, у истом периоду, више од  дупло већи градски оци су одлучили да одлуком  забране објављивања те рубрике након пуних 67 година.

Уместо података о рођеним, венчаним и умрлим Сомборци могу у данашњем издању овог недељника да прочитају саопштење главне и одговорне уреднице Сомборских новина, Милице Буњевац Воркапић у којем између осталог стоји да читаоци од сада неће моћи да прочитају ко је током седмице у Сомбору рођен, ко је рекао судбоносно да, те ко је преминуо. Наводно је таква одлука донета на бази мишљења Министарства за управу и локалну самоуправу Републике Србије јер су то „осетљиви подаци о личности“, у смислу Закона о матичним књигама.

ГО Покрета за преокрет пита како таква ингениозна идеја никоме није пала на памет за 67 година у Сомбору и како су ти подаци баш од овог викенда постали осетљиви?
Питамо зашто Сомборци уместо тих података нису добили податке о броју умрлих у нашем граду од ковида и зашто се ти подаци крију?
Питамо да ли је је поређење броја умрлих у Сомбору разоткрило читаву лаж о броју умрлих од ковида у Србији јер је тај податак врло сликовит?
Питамо – ко је код Министарство за управу и локалну самоуправу покренуо овај поступак и ког датума?

Да ли је тачно да је ова забрана уследила након што су новинари покушали да направе поређење укупног броја преминулих у 2019, 2020 и почетка 2021 године?

ГО Покрета за преокрет у Сомбору је сигуран да ову срамна цензуру, која сакрива истину, време неће опрати и да Сомборци тешко ово могу да забораве.