ГО Покрет за преокрет Београд тражи да се хитно обустави уништавање Скадарлије. Град Београд је ових дана наставио са уништавањем законом заштићеног културног добра Скадарлија. Ово уништавање започето је још 2017. године када су уместо аутентичне калдрме у Скадарлији поставили фабриковане камене облутке из Грчке. Аутентична калдрма из турског времена је донета са Пашиног брда (Лекиног брда), а у реконструкцији је она ископана и однета у непознатом правцу.  Декларације о увозу облутака из Грчке смо тада јавно објавили.  Тада смо поднели кривичне пријаве против тадашњег градоначелника Београда Синише Малог, тадашњег градског менаџера Синише Малог и в.д. директора Завода за заштиту споменика културе Београда Оливере Вучковић и градског архитекте Милутина Фолића. Само у провој фази за реконструкцију је потрошено преко 180 милиона динара иако је цео посао био нетранспарентан.  Иако смо јасно доказали да аутентична калдрма није могла бити замењена фабрикованим облутцима, а да се не наруши заштићено културно добро Скадарлија кривична пријава није до данас процесуирана. Након три године наставља се започето уништавање Скадарлије. Грађани нису обавештени шта се ради, да ли ће и постојећа калдрма отићи  у непознатом правцу и да ли ће и она бити замењена облутцима.

Уз градилиште тренутно нема никаквих информацијама ко радове изводи, ко је инвеститор, шта се ради, која је цена радова, да ли постоји сагласност Завода за заштиту споменика културе, нити друге важне информације. Једина константа у овим и радовима је Горан Весић, тада градски менаџер, сада заменик градоначелника. Изгледа да СНС-у историја почиње од њиховог првог страначког конгреса, а историјске вредности Скадарлије им не представљају ништа. Ни калдрма из турског времена са Пашиног брда, по којој су газили српски устаници против Турака.  Ни Ђура Јакшић,  Бранислав Нушић, Жанка Стокић, Чича Илија Станојевић, Мома Капор, ни писац Јанко Веселиновић нису довољно важни за СНС да чувају Скадарлију, која је овиим уметницима била место стварања и инспирације.

ГО Покрета за преокрет тражи пуну информацију о радовима у Скадарлији, а првенствено да ли ће у улице у Скадарлији бити враћена аутентична калдрма или ће бити уграђени облутци из увоза који ни по чему не одговарају зашитћеној културо историјској целини Скадарлији. Тражимо и информацију о вредности радова, извођачима, где се одвози постојећа калдрма, ко је стручни надзор и документацији везану за то.