У нацрту Одлуке о буџету града уграђена нова пљачка Београђана

У Нацрту Одлуке о буџету града Београда за 2021. годину уграђена је нова пљачка Београђана кроз позицију „део добити јавних предузећа“ (позиција под 1.2) у којој се предвиђа приход од 4.445.861.000 динара, што је око 38 милиона евра. Највећи део овог износа, преко 90% чини приход од монополске цене коју „Београдске електране“ наплаћују од корисника централног грејања. Цена централног грејања од доласка СНС-а на власт, па и у овом Нацрту Одлуке о буџету, је  облик парафиксалног намета,  који је постао једна од најважнијих приходовних страна буџета. ГО Покрет за преокрет Београд  указује да се јавна предузећа према закону оснивају са циљем   обављања делатности од општег интереса, а не за стицање профита. Цене морају да буду економске, а не монополске. Сада су цене за око 40 % веће од економских. Град Београд није, иако је према закону био обавезан, снизио цене централног грејања већ је приход од тих екстра цена уградио у буџет. Док су енергентима „скакале“ цене, СНС градска власту је подизала цену грејања, а када су цене енергената падале они цену грејања нису снижавали. Ако томе додамо топле зиме јасна је рачуница. У Нацрту Одлуке о буџету јасно је да цене централног грејања неће снижавати већ ће кроз њих наставит пљачку грађана. Око 90 % профита „Београдских електрана“ иде у буџет града Београда, а тако се ставља на располагање Горану Весићу за његове сулуде пројекте попут најскупљих јелки и украса, певајућих фонтана, бехатонирање града и друго.

ГО Покрета за преокрет Београд указује да су  Београдске електране  свакој  београдској породици, која има централно грејање и  има стан од 80 м2, за последњих 6 година незаконитим коришћењем монополског положаја отеле преко 2.000 евра. То се види из  Биланса успеха ЈКП „Београдских електрана“.  Из њих се види податак  да су за последњих 6 година имале профит од 190 милиона евра.  Ако се тај износ  подели са ценом квадрата грејне површине  добије се податак да су Београђанима за сваки м2 узеле  500 дин годишње, што  је за 80 м2  40.000 динара. То је  преко преко 2.000 евра за шест година. За стан од 40 м2 то је 1.000 евра, а за станове преко 100 м2 око 2.500 евра за шест  година.

ГО Покрета за преокрет већ је поднео захтев да се Београђанима врати отети новац и да се цене врате на економски ниво.  У току је прикупљање потписа грађана за подршку том захтеву.

Scroll to Top