Покрет за преокрет указује да радници који су до краја прошле  године били запослени на одређено време или они који ће тек бити ангажовани у јавном сектору ове године немају више своје позиције у републичком и покрајинском буџету Војводине већ су они сада на позицији „привремених и повремених послова“. Тај статус је  знатно погоднији за политичке манипулације и карактерише га изостанак значајног броја права која радницима припадају када су у радном односу. Ова манипулација није била видљива у буџетима али се види у Упутству за писање буџета, а поста је видљива почетком реализације буџета за ову годину, али и на основу „незваничног обавештења“ које су добиле покрајинске институције о изменама „у конципирању буџета за 2020. годину“. Ових дана уговори на одређено време „прелазе“ у уговоре о привремено повременим пословима. Нпр. у музејским институцијама само у Војводини већ је око 15 запослених добило нове уговоре, међу њима и музејски стручњак са 13 година стажа у Музеју „Галерија Матице Српске“.   На овај начин радници у јавном сектору ће у овој  изборној години бити још лакши политички плен јер њихово “радно место” ће сада бити још несигурније. Могућност уцене за обавезу изласка на изборе од стране режима у моменту када је опозиција објавила бојкот биће још израженије.

На основу тог обавештења која су добиле јавне институције, њихова обавеза је да планирају личне дохотке само за систематизована радна места на којима је заснован радни однос на неодређено време, док сва остала радна места, без обзира да ли су упражњена због одласка запослених у пензију или на њима већ раде запослени на одређено време, неће моћи да се финансирају из фонда за плате, већ се плаћања за таква радна места пребацују на ставку „Привремени и повремени послови“.

Запослени на привремено повременим пословима немају право на боловање и годишњи одмор немају никакву социјалну сигурност, не могу да подигну стамбени кредит или било који други кредит, угрожена је и родна равноправност јер не признаје трудничко боловање, боловање због неге детета и слично, дакле угрожава се и наталитет. Посебно су погођене  институције културе, оне су ограничавањем запошљавања већ осакаћене, укинут је знатан број високостручних радих места, али и пратећих занимања. Установе које су имале упражњена радна места због одласка у пензију, већ су добиле решења да се за те послове запошљавају радници на привремено повременим  пословима – и то не на целокупан број радних места, па је и на тај начин рад установа бити угрожен и онемогућен. У питнању је комплетно запошљавање на одређено време у јавном сектору. Нема тачних података колико је таквих запослених и колико њих ће прећи на привремено повремене послове који су у рангу сезонског рада (брање кукуруза, нпр).