СМЕНА МАЛОГ ЋЕ БИТИ КРАЈ ПОЧЕТКА

Пошто је Етички одбор Универзитета у Београду једногласно потврдио да је министар финансија Синиша Мали преписао своју докторску дисертацију и министар Мали и читава Влада Србије и сви они који су помагали Малом да одбрани плагијат – морају бити смењени. То је поручено са вечерашњег антивладиног протеста у центру Новог Сада, на којем је одлука о плагијату доктората блиског сарадника вође режима Александра Вучића означена као прва велика победа студената и универзитетских наставника над “до сржи корумпираном и по државу и друштво разорном влашћу”. Студент Дејан Багарић поздравио је одлуку Етичког одбора Београдског универзитета и позвао своје колегинице и колеге из Новог Сада, који су све време били уз београдске студенте, да му се придруже на импровизованој бини испред Српског народног позоришта и да заједно упале победничке бакље које су обасјале плато на којем грађани Новог Сада протестују против актуелне власти сваког петка већ пуних десет месеци.

Доцент Филозофског факултета у Београду Оливер Тошковић, који је и један од потписника жалбе на основу које је Етички одбор разматрао дисертацију министра финансија, позвао је све који имају било какву сумњу у основаност одлуке Етичког одбора да прочитају жалбу коју су поднели београдски професори и да се сами увере како је докторска дисертација Синише Малог заиста преписана. Тошковић је подсетио на чињеницу да Мали није једини високи државни функционер са преписаним докторатом и лажном дипломом, те подсетио на то да је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић такође преписала своју докторску тезу и да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић стекао звање доктора а да по свему судећи није ни завршио факултет. Тошковић је зато позвао приватне универзитете Мегатранд и Едуконс, на којим су наводно докторирали Стефановић и Табаковићева, да следе пример Београдског универзитета и да плагијаторима одузму незаслужене докторске титуле. “Рођен сам у доба социјализма када смо имали једну партију и када је све било државно, па и та партија, а држава је била наша. Сада имамо више партија, али је држава у рукама само једне странке. Та странка се поистоветила са државом и сваку критику коју јој упућујемо проглашава за напад на државу. Морамо им показати да они нису држава,” рекао је др Тошковић.
Он је подсетио и на то да је узбуњивач из фабрике “Крушик” Александар Обрадовић и даље у кућном притвору, те објаснио да указивање на шверц наоружања из “Крушика” такође није напад на државу, нити је напад на фабрику и раднике који производе то наоружање, већ покушај да се спречи поткрадање те фабрике и тих истих радника. Према Тошковићевом мишљењу, поступци Александра Обрадовиће се, ипак разлику од оног што раде универзитетски наставници, па и многи други који су такође јавно устали против овакве власти. “Ми смо у случају преписаног доктората Синише Малог на неки начин ипак имали институције иза себе, а Обрадовић је потпуно сам. Зато заслужује посебно признање и подршку свих нас. Давно је речено да онај ко жели да влада људима треба да шири страх, а Српска напредна странка управо то ради” поручио је Оливер Тошковић.

Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду и председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је вечерас на платоу испред Српског народног позоришта да је данас са посебним задовољством држао предавања својим студентима јер и за њих важно и добро то што је Етички одбор Универзитета у Београду успео да сачува аутономију универзитета, одупре се свим притисцима од стране власти и недвосмислено каже истину. “Синиша Мали је лопов који је украо туђу интелектуалну својину и између њега и неког ко у било којем војвођанском селу из комшијске пушнице украде шунку – нема никакве разлике. Министров шеф и вођа режима Александар Вучић је данас рекао да то нема никакве везе и да неће дати Синишу Малог, али му ми одавде поручујемо да ћемо се о томе и ми нешто питати, а не само он,” нагласио је Веселиновић.
Јанко Веселиновић је затим побројао све афере у којим је Синиша Мали био главни актер и о којим је писао Интернет портал “Крик”, а међу којима су, осим преписаног доктората, још и куповина 24 стана у Бугарској, крађа 10 хектара земље недалеко од Вршца, намештена приватизације фирме “Братство”, прање новца, пословање преко оф-шор компаније, рушење Савамале и најскупља новогодишња расвета на свету.”Није Синиша Мали несташни и немарни дечко који је случајно пропустио да стави неколико фуснота у своју докторску дисертацију.

Докторат је само једна у низу његових крађа и он мора да оде. И он и читава влада која га све време подржава и у којој седе исти такви као што је и Синиша Мали. Они ће отићи с власти на слободним и поштеним изборима за које се боримо, између осталог и бојкотом лажних избора у марту следеће године. Борићемо се и за то да докторат буде одузет и гувернерки Јоргованки Табаковић, која је преписала најмање 20 посто своје докторске дисертације, а сада прима највећу плату у земљи. На то смо се и обавезали у Споразуму са народом који смо пролетос потписали,” рекао је Јанко Веселиновић.

Студенткиња Драгана Дрљача је подсетила на то да су “Савез за Србију” и још неке политичке организације и грађанске иницијативе већ донели одлуку о бојкоту лажних избора и позвала све друге да им се придруже. Она је рекла да је власт за наредне изборе “већ купила довољно гласова, уценила довољно људи и застрашила довољан број оних које је могла да застраши”, те да због тога излазак на те изборе нема смисла. Студент Дејан Багарић је позвао грађане Новог Сада и све окупљене на наредни протест, који се одржава следећег петка на истом месту и у исто време, али и да сутра од 17 часова такође дођу на Трг слободе на којем ће поново бити новосадски студенти у протесту.

Scroll to Top