Савез за Србију Ниш се противи најави о поскупљењу грејања.

Узрок поскупљењу је  нерационално и недомаћинско пословање „Градске топлане Ниш“, као што је то случај и са другим јавним предузећима у Нишу.

Цена грајања је прошле године без икакве најаве повећана за 12 процената.  За стан од 80м2 рачун је у прошлој грејној сезони био око 13.000 дин што је прескупо за осиромашене Нишлије. Осим тога та цена покрива расипништво овог јавног предуузећа и читаве градске власти, која финансира прескупу изградњу трга и друге грандоманске пројекте.

Грејање не поскупљује због цене енергената већ због повећања плате запослених. У Топлани су готово на свако место по систематизацији запослено по две особе и једна је вишак. За тај страначки вишак радника треба обезбедити плату, а сада треба обезбедити и повецање плате од 1. децембра што све иде на терет осиромашених  грађана.

Због астрономске цене грејања  све већи број грађана који су повезани на централно грејање се искључује са система што цео систем доводи у економски и технички неодрживо стање. Преостали корисници плаћају још нерационалнији систем.  Са оваквим пословањем „Топлана“ ће остати  без корисника, а Нишлије без грејања. Рационалним пословањем могло би се доћи до појефтињења грејања и враћања на систем оних којих су се  у претходм периоду искључили, али и спречавању даљњег искључења домаћинстава са система.

Питамо градске челнике – да ли је предлог за поскупљење грејања последица  масовно искључивање са система и нерационално пословање, па се због некономског  пословања,  губици  надокнађују тако што пљачкају грађане који им још увек указују поверење?