Покрет за преокрет се оштро противи предлозима из текста  Нацрту Закона о референдуму и народној иницијативи  којом се укида до сада важећи  праг за његову успешност 50 одсто плус један бирач.  Тиме се отварају могућности за промену Устава које се тичу положаја Косова и Метохије, односно стварају се могућности за његово признање као независне државе и његово чланство у Уједињеним нацијама без воље грађана Србије. Те промене могу довести у питање друге националне интересе Републике Србије. Подсећамо да је Нацрт Закона ових дана објављен и стављен у процедуру.

Мишљења смо да је ово рушење прве формалне препреке како би током идуће године Александар Вучић прихватио независност Косова и Метохије и како га у томе не би спречио евентуални бојкот референдума од стране грађана Србије. Овим променама се отварају и друге могућности као што је могућност да се укине ограничење вршења функције  председника Републике на два мандата али  и бројне друге могућности које би могле да  значе суспензију неких уставом загарантованих права грађана.

„Потписивањем Споразума са народом обавезали смо се да нећемо признати ни један акт који угрожава виталне интересе Републике Србије јер се такве одлуке не могу доносити у времену суспензије демократских процедура и медијског мрака. Омогућавање да тако важне одлуке за народ доноси мањина грађана је недопустиво. Временски оквир у коме се доноси нови Закон о референдуму и народној иницијативи је такође споран јер он стиже пред очекивано потиписивање независности Косова и Метохије од стране Александра Вучића. То би значило да би један такав противуставни акт маогао да буде верификован у Народној скупштини Републике Србије, али и потврђен на референдуму у недемократској атмосфери. То је веома опасно и скрећемо на то пажњу политичким субјектима и грађанима Србије“.- истиче Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет