УМЕСТО ПОСКУПЉЕЊА ГРЕЈАЊА ТРАЖИМО СМАЊЕЊЕ ЦЕНЕ

Покрет за преокрет Ниш противи се најави поскупљења грејања у Нишу и тражимо да се преиспита могућност снижавања цене што би довело до враћања на систем грађана који су се са њега искључили.  Уместо да грејање последњих година појефтини  јер је цена енергената била  на историјском минимуму, градска власт на челу са СНС-ом припрема ново поскупљење. Узрок томе је нерационално и недомаћинско пословање „Градске топлане Ниш“, као што је то случај и са другим јавним предузећима у Нишу.

„Цена грајања је прошле године без икакве најаве повећана за 12 процената.  За стан од 80м2 рачун је у прошлој грејној сезони био око 13.000 дин што је прескупо за осиромашене Нишлије. Осим тога та цена покрива расипништво овог јавног предуузећа и читаве градске власти, која финансира прескупу изградњу трга и друге грандоманске пројекте.“ – истиче Ирена Игић, председник Покрета за преокрет у Нишу.

Због астрономске цене грејања  све већи број грађана који су повезани на централно грејање се искључује са система што цео систем доводи у економски и технички неодрживо стање. Преостали корисници плаћају још нерационалнији систем.  Са оваквим пословањем „Топлана“ ће остати  без корисника, а Нишлије без грејања. Рационалним пословањем могло би се доћи до појефтињења грејања и враћања на систем оних којих су се  у претходм периоду искључили, али и спречавању даљњег искључења домаћинстава са система.

Покрет за преокрет Ниш захтева од Надзорног одбора Градске топлане Ниш да грађанима поднесе извештај о трошковима и одговори на питање – да ли је предлог за поскупљење грејања  масовно искључивање са система и нерационално пословање, па се због некономског  пословања,  губици  надокнађују тако што пљачкају грађане који им још увек указују поверење?

Scroll to Top