Омладина Покрета за преокрет се оштро противи укидању оралне хирургије у Заводу за здравствену заштиту студената у Новом Саду, која се спроводи по одлуци Министарства здравља Србије.

Од 01.10. преко 50 хиљада студената Новосадског универзитета остало је без ове важне здравствене заштите. До укидања је дошло након што је докторка Мирјана Крсмановић тужила тренутног послодавца односно Завод за заштиту студената, зато што јој од 2012 године нису плаћали овај део њеног ангажовања.

„Сматрам некоректном изјаву директорке Завода на ову тему, која је рекла да код студената само један од хиљаду случаја има потребу да оперише зуб, пошто су студенти млади. Ова изјава је неодговорна и не могу да поверујем да држава штеди на здрављу студената“ – истиче Сашка Радујков, студент Новосадског универзитета и председница омладинске организације Покрета за преокрет. Радујков додаје да је студентима, напротив, таква услуга веома потребна, и да се умњаци често ваде у годинама студирања. Такође, наглашавамо да је оптимална цена за једно вађење умњака у приватној ординацији 50 евра, а да се друге хирушке интервенције плаћају више стотина евра.

-Узевши у обзир трошкове студирања, затим становања, исхране, и све остале трошкове које има један студент који је или из Новог Сада или  је дошао из неког удаљеног места да студира овде, те је, студентима веома тешко да издвоје 50, 100 или више стотина евра за такве услугу- истиче Сашка Радујков.

Омладина Покрета за преокрет Војводине сматра да је оваква одлука неприхватљива и иде на штету свим студентима који студирају у Новом Саду.

Омладина Покрета за преокрет Војводине.